I DORH opomenuo pučku pravobraniteljicu zbog objave o ‘nasilju prema migrantima’

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Državno odvjetništvo (DORH) prozvalo je pučku pravobraniteljicu da je povrijedila tajnost postupka javnom objavom “anonimne pritužbe” graničnih policajca koji su prijavili da ih nadređeni tjeraju na nasilje prema migrantima.

Centar za mirovne studije i pučka pravobraniteljica tvrde da hrvatska policija postupa nezakonito prema migrantima

Pučka pravobraniteljica objavila je na svojoj mrežnoj stranici tekst pod naslovom “Institucije bez reakcije na anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima” uz koji je kao prilog objavljena anonimna “pritužba s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih”.

Podsjetimo, na tu objavu odmah je reagirao Centar za mirovne studije, koji je u srijedu ustvrdio da ta pritužba pokazuje da sustav “puca po šavovima”, te je zatražio neovisnu i učinkovitu istragu i zaustavljanje i sankcioniranje nezakonitih postupaka.

U DORH-u kažu da su “anonimnu pritužbu” koja se spominje i priložena je objavi pučke pravobraniteljice proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu radi provođenja izvida, koji su u tijeku.

“Slijedom toga, DORH ni u kojem slučaju nije institucija iz naslova predmetne objave pučke pravobraniteljice, a koja nije reagirala na ‘anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima’. Štoviše, proizlazi da se zaključak pučke pravobraniteljice o izostanku reakcije temelji isključivo na činjenici da nije obaviještena o poduzetim radnjama po dostavljenoj anonimnoj pritužbi”, ističe DORH na internetskoj stranici.

Podsjećaju na zakonske odredbe prema kojima obavijest o “poduzetim radnjama” od nadležnog državnog odvjetnika mogu zatražiti samo žrtve odnosno oštećenici, a “pučka pravobraniteljica nema niti jedno od naprijed navedenih svojstava”.

Tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja

Također podsjećaju da su službena tajna sva postupanja tijekom izvida kaznenih djela, jednako kao i podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe.

“Istovremeno, tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja, posebice u situaciji kada prijavitelj izražava bojazan za svoju osobnu sigurnost, sigurnost radnog mjesta, sigurnost svoje obitelji, kao što je to slučaj s konkretnim prijaviteljem”, navodi DORH.

DORH smatra kako je javna objava ‘anonimne pritužbe’ kojom je pučka pravobraniteljica “objektivno ugrozila tajnost, a s time i učinkovitost izvida” u suprotnosti s onim što u svojoj objavi navodi da treba posebno zaštititi, a to je posebno osjetljiv položaj pritužitelja, kao i svih drugih mogućih (budućih) pružatelja podataka.

“Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice”, izvijestio je DORH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina