Ima li kraja Fumićevoj drskosti i bezobrazluku u režiji HRT-a? Pogledajte video u kojem vrijeđa branitelje i predsjednicu

Povodom proslave 70 godina od oslobođenja Zagreba, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Smatra da su antifašističke ideje najčešće prigodničarske izjave, a da stvarni sadržaj antifašizma baš i nije ugrađen u Hrvatskoj.

”Uzmite samo udžbenike, svakodnevni život, uzmite ponašanje, srušeno je tri tisuće spomenika, preimenovane ulice, u Splitu nema nijedne ulice više vezane u narodnooslobodilački pokret, u Zagrebu je promijenjeno 1300 ulica, dakle, ako govorimo o antifašizmu, a antifašizam znači otklon od svakog totalitarizma, i lijevog i desnog, ako govorimo antifašizmu kao demokratskoj tečevini, on je značio otklon od izrabljivanja, otklon od međunacionalne mržnje, a mi u Hrvatskoj imamo nekakav stožer za obranu Vukovara koji nikog ne napada, koji je usmjeren protiv ćirilice, čisti nacistički sadržaj. Imamo i one u Savskoj 66“, rekao je Fumić te dodao kako sve to govori da antifašizam u Hrvatskoj nije zaživio.

„Nažalost, to je činjenica. A trebalo bi da zaživi jer Hrvatska je dio Europe, a Europa i Ujedinjeni narodi zasnovane su na antifašizmu”, rekao je Fumić za HRT.

Komentirao je i nedolazak predsjednice RH na veliku svečanost u dvorani Lisinski.

”To je njena stvar, hoće li biti ili neće, očito je da gospođa predsjednica jeste govornica HDZ-a, ona dijeli hrvatski narod na dva oštra pola, na jedan demokratski i na jedan totalitaristički, koji zastupa HDZ. HDZ radi isključivo u smjeru onog u kojem radi i Jobbik mađarske, da stvori nanovo jedno totalitarističko društvo. A to neće proći”, zaključio je Fumić.

Sažeti opis tko je Ivan Fumić sinoć je u emisiji Otvoreno dao prof. dr. Zlatko Hasanbegović kritizirajući Hrvatsku radioteleviziju riječima:
“Vidjeli smo programe vaše radiotelevizije u kojima od ranih jutarnjih sati do prvih deset minuta središnjeg dnevnika lekcije o naravi i pobjedi i završetku Drugog svjetskog rata drži osoba koja je bila sastavni dio jugoslavenskog represivnog aparata, visoki oficir jugoslavenske narodne armije, sudac vojnih sudova, koji je u montiranim procesima sudio brojne osobe za kaznena djela protiv naroda i države, o kojima brojni svjedoci svjedoče da je sudjelovao i u osobnim zlostavljanjima zatočenika i to je situacija koja je na žalost danas 2015. godine moguća samo u Republici Hrvatskoj”.
Na pitanje voditelja o kome govori, Hasambegović nije htio izreći ime, već je nastavio: “Gospodin će znati o kome govorim”.
Na voditeljevo ustrajanje o kome je riječ, u pozadini se čulo da je imenovan potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Ivan Fumić, što je neizravno priznao voditelj spomenuvši da je pozvao gospodina Ivana Fumića u emisiju, ali on nije mogao doći.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: screenshot