Imenovani članovi saborskih odbora: Selak Raspudić na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, Petir za poljoprivredu, Vidović Krišto za obitelj, Pupovac za ljudska prava…

Foto: narod.hr, fah, facebook

Hrvatski sabor u petak je zaključio svoju konstituirajuću sjednicu i sa zasjedanjem nastavlja 2. rujna. Zadnja točka dnevnog reda bilo je imenovanje članova pojedinih saborskih odbora.

Za predsjednike odbora za vanjsku i unutarnju politiku Sabor je izabrao Garija Capellija (HDZ) i Nikšu Vukasa (SDP), za potpredsjednike Sanju Udović (SDP) i Marija Kapulicu (HDZ).

> Što su saborski odbori, koliko ih ima i koja je njihova uloga?

> Nedostatak kriterija: vanjski članovi saborskih odbora birani po stranačkom ključu?

Erik Fabijanić (SDP) je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, potpredsjednik mu je Davor Ivo Stier (HDZ).

Odbor za gospodarstvo vodi Žarko Tušek (HDZ), onaj za turizam Branko Grčić (SDP), potpredsjednici su im Anka Mrak Taritaš (Glas) i Anton Kliman (HDZ).

Predsjednik Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina je Milorad Pupovac, potpredsjednik Zlatko Hasanbegović (DP) , Odbor za pravosuđe vodi Mišel Jakšić (SDP), potpredsjednik je Krunoslav Katičić (HDZ).

Predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav je Davorko Vidović (SDP), potpredsjednik Darko Sobota (HDZ), predsjednica Odbora za zdravstvo je Renata Sabljak Dračevac (SDP), potpredsjednica Maja Grba Bujević (HDZ).

Vidović Krišto na čelu Odbora za obitelj, Selak Raspudić za ravnopravnost spolova, Petir za poljoprivredu

Odborima za obitelj i mlade te za obrazovanje predsjedat će Karolina Vidović Krišto (DP) i Vesna Bedeković (HDZ), potpredsjednici su im Ante Bačić (HDZ) i Marijan Pavliček (HKS).

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova je Marija Selak Raspudić (Most), potpredsjednica Branka Juiričev Martinčev (HDZ).

Odbor za Hrvate izvan Hrvatske vodit će Zdravka Bušić (HDZ), potpredsjednik Odbora je Nino Raspudić (Most), na čelu Odbora za ratne veterane je Josip Đakić (HDZ), potpredsjednik je Miro Bulj.

Predsjednice odbora za zaštitu okoliša i za poljoprivredu su Sandra Benčić (Možemo) i Marijana Petir (NZ), potpredsjednici Josip Borić (HDZ) i Ružica Vukovac (DP). Odbor za regionalni razvoj vodi Marko Pavić (HDZ), potpredsjednik je Marin Lerotić (IDS).

Na čelu Odbora za pomorstvo je HDZ-ov Pero Ćosić, potpredsjednica mu je Mirela Ahmetović (SDP), Odborom za lokalnu i područnu samoupravu predsjeda Ivan Penava (DP), potpredsjednik je Miro Totgergeli (HDZ).

Predsjednica Odbora za predstavke i pritužbe je Ivana Posavec Krivec (SDP), potpredsjednica Anja Šimpraga (SDSS).

Natalija Martinčević (NS Reformisti) i Željko Pavić (SDP) predsjednica su i potpredsjednik Odbora za medije.

Predsjednik ‘Antikorupcijskog vijeća je Nikola Grmoja (Most), potpredsjednik Ivan Radić (HDZ).

Za voditelje svojih izaslanstava u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, NATO-a i OESS-a, Sabor je izabrao Marijanu Balić (HDZ), Miroslava Tuđmana (HDZ) i Davora Bernardića (SDP).

Sabor je ranije izabrao odbore za Ustav, za zakonodavstvo, za obranu, za europske poslove, za financije te za izbor i imenovanja.

Što su saborski odbori i zašto su važni?

Svaki saborski odbor ima svoj djelokrug (npr. djelokrug obitelj, vanjska politika, kultura, obrazovanje, turizam…) i prati donošenje zakona iz tog kruga. Kad pojedini zakon uđe u saborsku proceduru, tada saborski odbori kojih se zakon tiče prvi o njemu raspravljaju te usvajaju mišljenje (i prijedloge što bi se trebalo poboljšati), koje onda predstavnik odbora iznosi na plenarnoj sjednici na kojoj se odlučuje hoće li se zakon usvojiti (ići u drugo čitanje) vratiti na doradu ili odbaciti. Osim saborskih zastupnika, u odbore se imenuju i vanjski članovi. 

Vanjske članove pojedinih odbora imenuje Hrvatski sabor. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove raspisuje Javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje članova radnih tijela Hrvatskoga sabora i nakon provedenog postupka i odabira kandidata za svaki odbor predlaže Saboru odluku o imenovanju članova.

Kandidata mogu predložiti svi ovlašteni predlagatelji te stručne institucije, stručne udruge, udruge civilnog društva kao i pojedinci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr