Ingrid Antičević Marinović: Premijer Orešković državu vodi kao tajno društvo

fah

Vladina odluka o skidanju s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa osam velikih tvrtki te najava njihove privatizacije uzbunila je u srijedu u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja saborske zastupnike i dok je Ingrid Antičević Marinović iz oporbenog SDP-a ustvrdila kako “premijer Orešković državu vodi kao tajno društvo”, tom su odlukom iznenađeni i vladajući, a ‘mostovac’ Ivan Lovrinović rekao je da je to ‘raspašoj situacija’.

“Dok mi vodimo raspravu na temu imovine od strateškog interesa gospodin Orešković se oglasio kako je velika rasprodaja državne imovine u Hrvatskoj započela do te mjere da to više ne možemo zvati ni prodajom ni raspodjelom nego velikim sezonskim sniženjem”, rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, optužujući premijera Oreškovića da državu “vodi kao tajno društvo” rasprodajući ono što su generacije stjecale.

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ‘skinula’ osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker rekao je da ako je Vlada za nešto donijela odluku da nisu tvrke od strateškog interesa nego tvrtke koje će prodati, valjda će donijeti kriterije što, kako i zašto.
Takvu vladinu odluku protumačio je nasljeđenim stanjem.
“Vaše silno hvaljenje o dobrim makroekonomskim pokazateljima je naprosto prisililo ovu Vladu da mora doći do određenih prihoda koje ne može ostvariti iz famozne dobre naplate o kojoj ste vi pričali, nego naprosto mora doći na drugi način, a drugi način je jedino prodaja određenih tvrtki za koje Vlada će vjerojatno obrazložiti zašto ih smatra da nisu od strateškog interesa za RH”, naglasio je Šuker.

“Ja ne da se ne bih usudio dići ruku za to, nego se ne bih usudio dići ruku na Podravku”, rekao je Goran Marić (HDZ) koji smatra da se bez temeljite analize i elaborata ne smije tako nešto raditi.

Normalno je, kaže, da ako je nešto bilo strateško, onda ne može preko noći postati nestrateško, jer to onda znači da nije ni bilo strateško.

Branko Hrg (HSS) poručio je da se on “ne bi usudio dići ruku za prodaju” jer bi to, kaže, moglo imati dugoročne posljedice za Hrvatsku.

“Bez rasprave u Hrvatskom saboru i davanja mišljenja Vladi nije normalno da se raspravlja o prodaji Podravke kao temelja za to da u nemilim situacijama hrvatski građani imaju što jesti. Moj osjećaj je da je ovo kontinuitet i nastavak četverogodišnje aktivnosti vodstva Podravke te da je ona pripremana za ovo. Ne kažem da ne postoje tvrtke u kojima se udjeli mogu prodati, ali ne i Podravka”, poručio je Hrg apelirajući na očuvanje nacionalnih interesa.

Milorad Batinić (HNS) je mišljenja da na tržištu treba nastojati držati kontorolni paket te inzistirati na tome jer će se, kaže, u suprotnom dogoditi da Podravka više nema sjedište u Koprivnici nego u Mađarskoj.

Odluku o prodaji državnih poduzeća ‘mostovac’ Ivana Lovrinovića nazvao je ‘raspašoj situacijom’, a njegov stranački kolega Miro Bulj kazao je kako je u Saboru po prvi puta čuo za najavljene prodaje te je poručio kako on za tako nešto neće dići svoju ruku.

“Donosi se odluka o prodaji tih poduzeća na telefonskoj sjednici, a ima niz primjera koliko se milijardi kuna može uštediti kvalitetnim upravljanjem postojećom državnom imovinom. Ovo je raspašoj situacija”, rekao je Lovrinović u saborskoj raspravi koja je umjesto o lanjskom izvješću o upravljanju imovinom u vlasništvu RH popodne ‘skrenula’ na prodaju Podravke.
Ne dajte Podravku, apelirao je i Mile Horvat (SDSS) podsjećajući na primjer Belja prije privatizacije do koje je kaže, cijela Baranja bila zaposlena, a sada kada je sve rasprodano autobusi nezaposlenih iz tog kraja idu put Njemačke.
Kad se govori o upravljanju državnom imovinom ne mogu preskočiti kukavičje jaje prošle Vlade – uredbu oko načina imenovanja i izbora nadzornih odbora i uprave u dioničkim društvima u većinskom ili manjinskom vlasništvu RH, koju je donijela u trenutku kada je nije smjela donijeti, rekao je Šuker.

“Ta uredba je onemogućila u samom startu kvalitetno upravljanje državnom imovinom”, rekao je Šuker.

Šuker je istaknuo i kako je protiv prodaje Hrvatskih šuma, no dodao je kako one imaju golemu imovinu u vidu izletišta ili lovišta koje Hrvatskim šumama ne treba za obavljanje osnovne djelatnosti. “To je silna vrijednost koja nije privedena gospodarskoj svrsi”, kazao je Šuker dodajući kako je slična situacija i sa Hrvatskom elektroprivredom ili pak Croatia osiguranja.
“To je nešto što se mora procijeniti jer je nova situacija je dovela do toga da mnoge nekretnine koje su nekad puno vrijedile danas ne virjede ništa”, kazao je.

Vrdoljak najviše dvoji u vezi s prodajom Podravke i ACI-ja
Predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak rekao je u srijedu poslijepodne u Puli, komentirajući odluku Vlade o prodaji poduzeća u kojima država ima vlasnički udjel, da najviše dvoji u vezi s prodajom Podravke i ACI-ja, ističući da novac od privatizacije “ne može više ići u krpanje rupa, nego samo u razvoj”.

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškoga i posebnog interesa ‘skinula’ njih osam za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar-Elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje.

Vrdoljak je u vezi s Podravkom rekao da bi Vlada u ugovore trebala ugraditi zaštitu proizvodnje, sjedišta i pravo prvokupa te da je situacija s ACI-jem vezana uz zakon o pomorskom dobru i koncesijama.

“ACI se po meni ne smije prodavati dok ne budu potpuno jasni imovinsko-pravni odnosi jer postoji mogućnost da ta tvrtka kasnije bude vrijedila znatno više nego što danas može netko procijeniti”, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Puli. “Ako se danas ACI bude prodavao po bagateli, a sutra mu se budu davale koncesije sukladno nekim izmjenama zakona o pomorskom dobru, onda je u tom slučaju netko prevario građane i državu”, dodao je.

Po njegovim riječima, gledajući popis predloženih tvrtaka u kojima će država prodati svoj vlasnički udjel, iznimno je važno i ključno pitanje po kojima uvjetima i po kojoj cijeni te gdje će u konačnici taj novac ići.

“Treba vidjeti gdje će ići taj novac – u programe novog zapošljavanja, u razvoj nove industrije ili u plaćanje plaće neradu ove Vlade, ministrima i njihovim pomoćnicima. Ako će se novac potrošiti za nerad, onda je to veliki problem, no ako će se novac, primjerice, uložiti u prerađivačku industriju ili u operativne programe koje smo mi ostaviti, a za što nije osiguran novac u proračunu, nemamo ništa protiv”, istaknuo je Vrdoljak.

Dodao je kako “novac od privatizacije ne može više ići u krpanje rupa, nego samo u razvoj”.

U vezi s Imunološkim zavodom Vrdoljak je rekao kako je prošla Vlada osigurala plaće, osnovala javnu ustanovu i u nju prebacila ljude te donijela odluku o ugovoru o prijenosu djelatnosti između dioničkog društva i ustanove. Nakon toga, smatra Vrdoljak, Vlada je trebala samo provesti odluke.

“A što danas Vlada čini? Ništa, a ne čineći ništa oko Imunološkog zavoda, pa i Ine, to je kazneno djelo. Odgovornost izvršne vlasti je raditi i najlakše je – ako želiš nešto upropastiti i prepustiti potpuno uništavanje Ine Mađarima – ništa ne raditi. U Saboru se uglavnom govori o SOA-i, MUP-u, o tome tko je kupio koji stan i tko je dobio koju beneficiju, odnosno o tome tko je nosio koju uniformu u nekim ratovima”, rekao je Vrdoljak i dodao kako to ljudima nije bitna tema.

Vrdoljak je naveo i primjer hrvatske brodogradnje, koja i dalje, kako je rekao, “čeka usvajanje garancijskog programa u HBOR-u i odluku Vlade” kako će pratiti njezino financiranje.

“Mi smo tu brodogradnju privatizirali, pratili smo program restrukturiranja, imali istu ili bolju zaposlenost, a na kraju mandata punu knjigu narudžbi. Nažalost, HDZ je s eksperimentima poput Mosta uzeo državu u svoje ruke, sve je to već viđeno, treba ih spriječiti u tome”, poručio je Vrdoljak.

Izrazio je nezadovoljstvo što izvršna vlast ne čini ništa i nije, kako je rekao, pokrenula nikakve istrage “protiv fašista koji se pojavljuju u hrvatskoj javnosti, na hrvatskim cestama, pa čak i na Hrvatskoj televiziji”.

“Normalno bi bilo da se – kada se to pojavi – pokrene istraga, no svi šutimo i pitanje je dana kada će ljudi u crnim košuljama i u Istri doći pred kuće i prozore, a tada neće biti nikoga da se obranimo od tih zločinaca. Danas trebamo braniti dostojanstvo i vrijednosti na kojima je Hrvatska nastala”, zaključio je predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.