Inicijativa ’67 je previše’ predaje zahtjev za referendumom: Sjećate li se odnosa vladajućih prema GI Narod odlučuje?

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

U četvrtak 13. lipnja sindikalna inicijativa ’67 je previše’ predat će Hrvatskom saboru potpise za pokretanje referenduma za povratak dobi za odlazak u mirovinu sa 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

Riječ je o standardnoj proceduri, po kojoj pokretači referendumskih inicijativa predaju prikupljene potpise predsjedniku Hrvatskog sabora nakon čega zajednička komisija otvara kutije, pregledava potpisne liste koje sadrže potpise te utvrđuje odgovara li brojka upisnih knjiga onome što je u kutiji.

Nakon toga uobičajen je razgovor koordinatora referendumske inicijative i predsjednika Sabora, a predsjednik Sabora obično traži provjeru broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa za referendum.

Kako je ova referendumska inicijativa prikupila gotovo dvostruko više od potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, očekuje se da će se provjera broja i vjerodostojnosti potpisa vršiti nasumičnom provjerom nekih od 700.000 prikupljenih potpisa, umjesto provjerom svakog pojedinačnog potpisa kao što je to bilo kod prethodne referendumske inicijative Narod odlučuje koja je svoje potpise predala lani 13. lipnja.

Hrvatski sabor, odnosno Vlada imaju i opciju slanja referendumskog pitanja na Ustavni sud kako bi se utvrdila ustavnost tog pitanja, odnosno postoji li mogućnost da se narodnim referendumom odlučuje o određenom pitanju, u ovom slučaju o uvjetima stjecanja mirovine.

U tom slučaju, Ustavni sud će imati 30 dana do donošenja odluke o ustavnosti referendumskoga pitanja.

Jandroković – prvi predsjednik Sabora koji nije primio Organizacijski odbor uspješne referendumske inicijative

Podsjetimo, 13. lipnja 2018. godine građanska inicijativa Narod odlučuje predala je potpise za pokretanje referenduma od pravednije izbornom sustavu, a s njime i zahtjev za raspisivanje referenduma, prilikom čega se dogodio presedan u povijesti referendumskih zahtjeva u Hrvatskoj.

Naime, 13. lipnja 2018. godine, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije se pojavio na primopredaji potpisa za referendum, čime je postao prvi predsjednik Sabora koji nije primio Organizacijski odbor jedne referendumske inicijative.

GI Narod odlučuje tada je bila primorana predati svoje potpise njegovom tajniku Davoru Orloviću, a posebno je zanimljivo što je upravo Jandroković požurivao GI Narod odlučuje s predajom potpisa. Naime, Jandroković je 1. lipnja 2018. godine izjavio kako ga čudi što Saboru već nisu dostavljeni potpisi za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava.

Usporedbe radi, inicijativa ’67 je previše’ prikupljala potpise od 27. travnja do 11. svibnja, a GI Narod odlučuje od 13. do 27. svibnja iz čega proizlazi kako je predsjednik Sabora tada očekivao provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, te predaju istih od strane volontera u samo pet dana, nakon prikupljanja potpisa, dok slične izjave ili nisu upućene prema inicijativi ’67 je previše’ niti 20 dana nakon završetka skupljanja potpisa.

GI Narod odlučuje napadnuta prije predaje potpisa – kad su tražili da sudjeluju u brojanju, Kuščević kazao da su bezobrazni

Kako su pripadnici vladajuće koalicije odlučili sumnjati u broj skupljenih potpisa već prije nego što su oni predani, počevši od predsjednika Sabora 1. lipnja 2018., GI Narod odlučuje istaknula je kako traži da njeni predstavnici također sudjeluju u provjeriti potpisa zajedno sa državnim službenici, što je ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio bezobraznim i nepristojnim.

“Svjedoci smo manipulacija političke kaste koji su spremni učiniti sve da do legalnog referenduma ne dođe. U tom smislu očekujemo da Vlada i Sabor Republike Hrvatske ne sprječavaju raspisivanje referenduma te da ga raspišu u 9. mjesecu 2018. godine. Kako bismo minimalizirali rizik, tražit ćemo prisutnost naših promatrača prilikom prebrojavanja glasova”, poručili su iz GI Narod odlučuje.

“Državni službenici časno i pošteno obavljaju svoj posao”, kazao je Kuščević ustvrdivši da politika ne radi nikakav pritisak na službenike.

Od predaje potpisa Saboru do njihove provjere prošlo četiri mjeseca

Iako je predsjednik Sabora očekivao da volonteri provjere i zbroje potpise u samo pet dana, a inicijativa je tu učinila u 2 tjedna, Ministarstvu uprave, povjerenstvu koje je osnovao ministar Lovro Kuščević i APIS-u trebalo je četiri mjeseca za provjerenu broja i vjerodostojnosti potpisa koje je prikupila GI Narod odlučuje.

>(VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Promjena izbornog sustava omogućila bi rješavanje korupcijske hobotnice koja guši hrvatske građane’

>Plenković nije demantirao uništavanje kontrolnih lista

>Krešimir Miletić: ’17 punoljetnih ljudi u Saboru utvrdilo je jedan broj potpisnih knjiga, a 90 dana poslije APIS je imao drugi broj knjiga’

>(VIDEO) Prolaznica izvrijeđala Plenkovićevog ministra koji je ukrao referendum GI Narod odlučuje

Kada je izvješće o provjeri objavljeno, Kuščevićevo povjerenstvo ustvrdilo je kako je za oba referendumska pitanja GI Narod odlučuje dana 31.000 nečitkih potpisa, koji su potom proglašeni nevažećima, po čemu je na kraju za raspisivanje referenduma falilo samo 3.000 potpisa za prvo i 7.000 potpisa za drugo.

Onemogućena revizija potpisa koji su proglašeni nevažećim

Zbog nepoznanice, po kojim je kriterijima preko 30.000 potpisa za oba pitanja proglašeno nevažećima odnosno nečitkima, GI Narod odlučuje zatražila je reviziju provjere potpisa koju je Vlada Andreja Plenkovića odmah načelno prihvatila, no ona je na kraju onemogućena.

Naime, iz Ministarstva uprave nisu htjeli dati na uvid nečitke potpise utvrdivši, kako na uvid mogu dati samo one potpise za koje imaju odobrenje, pozivajući se na zakon o zaštiti podataka, iako su potpisnici dobrovoljno dali svoje podatke upravo volonterima GI Narod odlučuje.

Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira – digitalne kopije nisu postojale

Pri tome valja naglasiti da je vjerodostojna revizija provjere vjerodostojnosti i broja potpisa GI Narod odlučuje onemogućena od strane predsjednice Kuščevićevog Povjerenstva Terezije Marić.

“Imamo dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste, na temelju kojih se moglo vidjeti zašto su pojedini potpisi ocijenjeni kao nevažeći”, istaknula je dr. Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje na izvanrednoj konferenciji za medije ispred Sabora 9. veljače 2019. godine.

Objasnila je da im je Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog Povjerenstva, rekla da je rezačem papira uništila kontrolne liste, a dokaz o uništenju lista zabilježen je na 4. stranici zapisnika koji su svi članovi Povjerenstva potpisali, o čemu je GI Narod odlučuje izvijestila javnost i Ustavni sud koji do danas uopće nije razmotrio dopis inicijative.

“Kontrolne liste sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećima – ime i prezime, OIB, razlog zašto je pojedini potpis ocijenjen kao nevažeći i lokaciju takvog potpisa u potpisnoj knjizi. Međutim, ne možemo znati zašto je pojedini potpis odbačen jer su kontrolne liste s dokazima uništene. Zato su sve Kuščevićeve priče da smo mi odbili pregledati potpise laž. Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo”, otkrila je dr. Kanački.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr