Inicijativa za Filozofski poduprla Đikićev apel

Foto: Snimka zaslona

Inicijativa za Filozofski poduprla je u petak apel znanstvenika Ivana Đikića za “nultom tolerancijom na plagiranje u znanstvenom radu”, smatrajući da su se odlukom Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju stekli uvjeti da se ministar Barišić povuče s dužnosti.

“Suočeni s neprimjerenim događanjima u hrvatskoj sveučilišnoj zajednici te potaknuti nizom nezakonitih i nečasnih radnji u obrazovnom sustavu, duboko smo zabrinuti zbog ozbiljnosti stanja u hrvatskoj znanosti koje je kulminiralo sramotnom aferom plagiranja znanstvenog rada koji potpisuje ni manje ni više nego ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić”, ističe Inicijativa za Filozofski.

Tko se krije iza studenata koji na Filozofskom fakultetu stvaraju nered?

Plenum Filozofskog fakulteta parapolitička organizacija – da ili ne?

Inicijativa se pridružuje Đikićevu apelu za “očuvanje akademske čestitosti i etike znanstvenoga rada, podržavajući nultu toleranciju plagiranja u znanstvenom radu svakog znanstvenika u Hrvatskoj pa tako i trenutnog ministra znanosti i obrazovanja”.

Nedopustivim smatraju da se “ministar znanosti bilo koje zemlje, umjesto da svojim znanstvenim radom bude primjer svima, služi nezakonitim i nečasnim postupcima u svom radu, pri tom relativizirajući osnovna načela akademskog rada i javnog djelovanja”.

Ivan Đikić uputio apel premijeru Plenkoviću: Nulta tolerancija na plagiranje trebala bi biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj

Đikić ne prestaje s optužbama: “Barišić kopirao i s Wikipedije”

“S obzirom da je saborski Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kao neovisno nacionalno tijelo, utvrdio plagijat u znanstvenom radu ministra Barišića, smatramo da su se stekli uvjeti da se ministar Barišić povuče s tog položaja”, ističe Inicijativa.

Hrvatska svoj znanstveni kredibilitet, smatraju, može obraniti samo “beskompromisnim zauzimanjem za časno i pošteno akademsko ponašanje u znanstvenom radu”.

“Stoga apeliramo da se ova načela poštuju bez izuzetaka i da se obrani etika znanstvenog i obrazovnog rada. Tražimo da se pred cjelokupnom javnošću, a posebno pred mladim ljudima, prestane derogirati autoritet profesora, da se zaštite i očuvaju temelji pedagoškog, obrazovnog i znanstvenog rada na kojem počiva sadašnjost i budućnost naše zemlje. Hrvatska ima dovoljno etičnih i sposobnih znanstvenika koji su kadri posao ministra znanosti i obrazovanja obavljati časno i bez mrlje u svome radu”, poručuje Inicijativa za Filozofski.

Barišić prozvao Đikića da se uključio u politički obračun

Plenković poručio kako Barišić uživa njegovo povjerenje, a Odbor za etiku da plagijat ne zastarijeva

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina