Martina Dalić: Za otkup MOL-ova udjela u Ini nužan je dogovor obiju strana

Zagreb, 5.12.2016 - Konferencija "Dualno obrazovanje" u organizaciji Zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj. Na slici potpredsjednica vlade RH Martina Dalić. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta Martina Dalić ustvrdila je kako je politička odluka o otkupu udjela MOL-a u Ini donesena, ali da je to dvostrani proces za čije je zaključenje nužan dogovor obiju strana.

“Na Badnji dan predsjednik Vlade je objavio i govorio o političkoj odluci i poziciji Hrvatske u njezinom nastojanju i određenju da otkupi udio od mađarskog MOL-a u Ini. Međutim, moram podcrtati da je cjelokupni proces pregovora dvostrani proces, i da bi se on uspješno završio i zaključio, potrebno je zaključiti dogovor dviju strana”, izjavila je Dalić.

“Osnivanjem savjeta”, dodala je, “nakon političke, donesena je i prva administrativna odluka u tom smislu”. Na upit čija je bila odluka da ona, kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva te osoba koja je i predložila otkup Ininih dionica prodajom udjela u HEP-u, nije u tom savjetu, Dalić je odgovorila da je to bila odluka Vlade.

“S obzirom na to da svatko od nas sudjeluje u pojedinim poslovima, ne može sudjelovati u svim konkretnim poslovima i povjerenstvima Vlade. Kao potpredsjednica Vlade u okviru svojih ovlasti i uputa premijera tumačim cjelokupnu politiku Vlade, objašnjavam njezine odluke, tako sam činila do sad, tako ću činiti i ubuduće”, odgovorila je Dalić.

Na model po kojem bi se udio u Ini od MOL-a otkupio prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a osvrnula se i direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić, koja smatra da to ne bi negativno utjecalo na poslovanje HEP-a, odnosno da bi imalo upravo suprotan učinak.

“Moje je mišljenje da prodaja 25 posto manje jedna dionica HEP-a neće nikako nepovoljno utjecati na poslovanje HEP-a. Rekla bih čak da ga može samo dodatno poboljšati, zbog toga što je to prilika da se firmom transparentnije upravlja na način da će se na burzi trebati dostavljati redovni financijski izvještaji, pa tako i odgovarati na pitanja investitorima, uspostaviti model upravljanja Nadzornog odbora koji bi trebao biti transparentniji i profesionalniji i sl. Po mom mišljenju, to je pozitivno i za razvoj sam tržišta kapitala, kao i za upravljanje tvrtkom, i ne vidim nekakav loš efekt”, kazala je Jelušić Kašić.

Da to može imati pozitivan utjecaj na sve tvrtke u državnom vlasništvu smatra i Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Addiko banke, koji smatra da je HEP-u, kao i ostalim državnim tvrtkama nužan strateški partner za daljnji rast i razvoj.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, pak, smatra da se tematikom Ine trebaju baviti stručnjaci, a da se javnost i Vlada trebaju više okrenuti nužnim promjenama u društvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr