IRB najavio sjednicu na kojoj će se imenovati v.d. ravnatelja

Foto: Fah

Zbog odlaska dosadašnjega ravnatelja dr. sc. Tome Antičića na novu dužnost u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića (IRB) održat će sjednicu na kojoj će se imenovati vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta do izbora novog ravnatelja na temelju međunarodnoga natječaja koji će biti raspisan u zakonskom roku.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u četvrtak, 27. srpnja, dosadašnji ravnatelj IRB-a Tome Antičić imenovan je za novoga državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske zadužena za EU fondove i znanost, a radi toga će Upravno vijeće IRB-a održati sjednicu na kojoj će se imenovati vršitelj dužnosti IRB-a, priopćio je Ured za odnose s javnošću IRB-a.

U priopćenju se podsjeća da je Tome Antičić preuzeo dužnost ravnatelja IRB-a u srpnju 2012., a u lipnju 2016. Upravno vijeće IRB-a potvrdilo ga je za ravnatelja i u drugome mandatu na razdoblje od četiri godine.

Kako se ističe, tijekom petogodišnjeg razdoblja na dužnosti ravnatelja Instituta, dr. Antičić uveo je cijelu seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti kako bi se se IRB-u uspostavili uvjeti kakvi prevladavaju u najboljim zapadnim znanstvenim institucijama. To se odnosi na nove akte kojima se uvodi obvezno postdoktorsko iskustvo kao uvjet za dobivanje radnoga mjesta, za ulazak u izvršna tijela Instituta potrebno je imati kompetitivni projekt neovisno o senioritetu, osnivanje i zatvaranje laboratorija ovisno je isključivo o projektnoj uspješnosti, vrednovanje patenata i suradnje s gospodarstvom pri napredovanju, dostupnost znanstvene opreme na Institutu za sve, financijsko valoriziranje najboljih projektnih prijava i znanstvenih članaka, osiguravanje “start up” sredstava i prostora za povratnike, kao i brojne druge mjere kojima se izravno potiče izvrsnost.

Pod Antičićevim ravnanjem znanstvenici IRB-a povukli gotovo 17 milijuna eura iz različitih fondova EU

Pod Antičićevim ravnanjem znanstvenici IRB-a povukli su gotovo 17 milijuna eura iz različitih fondova EU-a, a samo je iz programa OBZOR 2020 kroz 11 projekata ostvareno više od sedam milijuna eura. Time se IRB svrstao na vodeće mjesto među znanstveno-akademskim institucijama u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz ovoga programa te potvrdio status strateškoga partnera hrvatske Vlade.

Navedeno je i kako je tijekom Antičićeva ravnanja IRB-om počeo i kapitalni strukturni projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme (OZIP) vrijedan oko 60 milijuna eura financiran iz strukturnih fondova EU koji je osnova budućnosti IRB-a. Projekt je dio Operativnog Programa Republike Hrvatske u razdoblju 2014.-2020., a ovaj će EU novac u sljedećih desetak godina IRB-u omogućiti obnovu i nadogradnju kompletne infrastrukture, od laboratorija i opreme, do ljudskih potencijala. Na taj način ojačat će se one dijelove ‘Ruđera’ koji su najbolji u Hrvatskoj, a istovremeno imaju veliku mogućnost suradnje s gospodarstvom. Tu spadaju istraživanja u području novih materijala i tehnologija, ICT-a, biomedicinska istraživanja te istraživanja mora i okoliša.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr