Istarske udruge i intelektualci protiv zviždanja ‘antifašista’ predsjednici RH na svečanosti Dana županije

Foto: Fah

“Predlažemo da se osnuje prigodni organizacijski odbor širokog demokratskog sastava potvrđen na najvišoj razini, primjerice u Saboru Republike Hrvatske i pod njegovim visokim pokroviteljstvom, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve manipulacije i javno iskazivanje primitivizma, netrpeljivosti, čak mržnje, prema svima drukčijih svjetonazora te, u konačnici, prema povijesnoj istini”, ističu kulturne udruge i pojedinci iz Istre koji su u svojem priopćenju za javnost osudili incident na svečanosti Dana županije u Pazinu na kojemu je, kako navode, “organizirana skupina ‘antifašista i sljedbenika kulta Josipa Broza Tita” izviždala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović što je bilo, “agresivno, politički i ideološki motivirano i s dobrim odgojem nespojivo”.

> Istra: ‘Antifašisti’ predsjednici zviždali na spomen doprinosa katoličkog svećenstva, uzvikivali za Tita

> Zvižducima na dr. Božu Milanovića: ‘Režirana predstava kojom se nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo’

> Tko je bio dr. Božo Milanović, svećenik antifašist, zbog kojeg su u Istri zviždali predsjednici?

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U povodu političke provokacije „antifašista“ u Pazinu Mi, potpisane kulturne udruge i pojedinci iz Istre, osuđujemo agresivno, politički i ideološki motivirano i s dobrim odgojem nespojivo zviždanje predsjednici Republike Hrvatske na svečanosti Dana županije u Pazinu, koje je izvela organizirana skupina „antifašista“ i sljedbenika kulta J. B. Tita.

Umjesto da bude svetkovina svih Istrana i gostiju, ova je svečanost ponovno neprimjereno i ideološki jednostrano organizirana.

Prisutna retrogradna društvena i politička svijest,, iskazi ostrašćene mržnje

Iskazi ostrašćene mržnje, ovaj put zvižducima, upućeni su najprije istarskom svećenstvu koje je i u povijesti uvijek bilo uza svoj narod i sve vjernike, zatim prema istarskoj Crkvi te poglavito prema liku i djelu za narodnu stvar prezaslužnoga mons. Bože Milanovića.

Nijekanje njegovih zasluga, koje mu je svojedobno priznao i sam jugoslavenski vođa, u ovom slučaju nije izraz nepoznavanja povijesnih činjenica, već izraz nasljedne totalitarne svijesti i komunističke prakse, koja ne prepoznaje, niti priznaje, doprinos drugih narodnom oslobođenju, a osobito ne ukoliko je utemeljen na demokratskim postavkama, bez zločina i na hrvatskoj identitetskoj te državotvornoj ideji.

Žalosti nas to što je takva retrogradna društvena i politička svijest prisutna na javnoj sceni u našem zavičaju, što kompromitira ovdašnji društveni i politički vladajući koncept, a nas kao hrvatske udruge i pojedince sramoti u očima domaće i šire demokratske javnosti.

U duhu izvorne i autentične poruke pazinskoga Proglasa od 13. rujna, potvrđuje se, osobito sada, nakon opetovanih grešaka i promašaja dosadašnjih organizatora, gotovo imperativna potreba da se Dan sjedinjenja dostojanstveno, kulturno i odgovorno evocira svake godine, ali u obliku svenarodne svečanosti, upravo na taj dan, 13. rujna. Predlažemo da se osnuje prigodni organizacijski odbor širokog demokratskog sastava potvrđen na najvišoj razini, primjerice u Saboru Republike Hrvatske i pod njegovim visokim pokroviteljstvom, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve manipulacije i javno iskazivanje primitivizma, netrpeljivosti, čak mržnje, prema svima drukčijih svjetonazora te, u konačnici, prema povijesnoj istini.

To je najmanje što tolerantna Istra, njezina novija povijest suživota i njeni građani zaslužuju.

Pazin – Pula, 28. rujna 2017.

Udruge u kulturi i pojedinci:
Bratovština „Hrvatska Istra“ Pazin
Družba Braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Pazin
Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula
Matica hrvatska – Ogranak Pazin
Matica hrvatska – Ogranak Pula
Matica hrvatska – Ogranak Rovinj
Matica hrvatska – Ogranak Umag
Akademik Josip Bratulić
Mons. Ivan Milovan, biskup u miru
Stipan Bošnjak, svećenik
Blaž Bošnjaković, svećenik
Željko Zec, svećenik

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr