Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva ‘Istarski ovčji sir’ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.
> Uz ličku janjetinu i krumpir i sir škripavac pod europskom zaštitom: Najbolji je podno Velebita
Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda. Postupak zaštite paralelno se provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.
U RH zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
Istarski ovčji sir- samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak
„Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju „Istarskog ovčjeg sira“ / „Istrskog ovčjeg sira“ dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.
Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre.
Osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao “dodatak pršutu”, već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak. – zaključuje se u priopćenju.