‘Istarski ovčji sir’ u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka izvornosti

Istarski ovčji sir u zaštiti
Foto: Andi Bančić

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva ‘Istarski ovčji sir’ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Uz ličku janjetinu i krumpir i sir škripavac pod europskom zaštitom: Najbolji je podno Velebita

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda. Postupak zaštite paralelno se provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

U RH zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski ovčji sir- samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak

„Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju „Istarskog ovčjeg sira“ / „Istrskog ovčjeg sira“ dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.

Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre.

Osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao “dodatak pršutu”, već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak. – zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.