Istraživanje: Većina građana podržava prosvjed nastavnika i zahtjev za povećanjem koeficijenata

Zagreb, 25.11.2019 - Prosvjed u organizaciji sindikata osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju veæ gotovo mjesec dana zahtijevajuæi poveæanje plaæa uèiteljima i nastavnicima. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ik

Agencija Ipsos provjela je istraživanje o tome što građani misle o prosvjedu prosvjetnih radnika te imaju li sindikati potporu roditelja i ostalih građana u svojim zahtjevima.

Štrajk prosvjetara podržava 67% ispitanih građana, dok ih 29 % ne podržava. Vrlo je malo onih koji nemaju stav o ovoj temi – 4 posto, a zanimljivo, ne postoji značajna razlika u podržavanju štrajka neovisno o spolu, dobi, regiji ili činjenici je li netko roditelj ili nije, prenosi Dnevnik.hr.

Nešto manji broj, ali još uvijek većina, 53% ispitanika smatra kako prosvjetni radnici trebaju nastaviti tražiti povećanje koeficijenta složenosti posla i nastaviti sa štrajkom. Ne mali broj ispitanika 38% smatra da bi bilo dobro prihvatiti Vladinu ponudu.

>Pogledajte koliko je puta i kome sve Plenković dosad mijenjao koeficijente

Ova situacija traje već mjesecima, a sam štrajk više od mjesec dana, pa kao glavne krivce za to građani vide Vladu Republike Hrvatske, njih 36% ili konkretno Andreja Plenkovića, njih 23%. Sindikate smatra odgovornim 15 % ispitanih, a još manje ministricu Divjak – 5 %.

Da su prosvjetna zanimanja teška i zahtjevna slaže se 78% građana, a 15 posto ispitanika se slaže s tvrdnjom da je to lagan i lagodan posao.

Građani svjesni da će se teško nadoknaditi nastava

Iako je podrška prisutna, 64% građana svjesna je kako će biti teško ili iznimno teško nadoknaditi izgubljenu nastavu. Trećina ispitanika vjeruje da našim učenicima nadoknada neće teško pasti.

Također, 70% roditelja će slati djecu na nadoknadu nastave subotama, ukoliko to bude potrebno.

Najviše roditelja, njih 25% preferira skraćivanje zimskih praznika i produljenje školske godine, njih 22% skraćivanje proljetnih praznika i produljenje školske godine, a 20% odabire produljenje školske godine isključivo u lipnju i nakon njega.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr