Ivica Šola: ‘Komemoracija na Bleiburgu za desetke tisuća ubijenih civila, žena i djece te vojnika, nije prikladna za modernu austrijsku crkvu’

Ivica Šola
Foto: Knjižara Nova

Jeste li čuli za splitsku Ultru, koja se održava na stadionu Poljud? To je najveći molitveni skup u Hrvatskoj, koji se održava jednom godišnje, gdje svira elektronička glazba, bučna, s puno lupanja, sa zaglušujućim zvucima i agresivnom rasvjetom, uz mnoštvo urokane, pobožne mladeži koja ondje doživljava duboka mistična, religiozna iskustva pričešćujući se ekstazijem ili amfetaminom, svejedno, piše Ivica Šola u kolumni za Glas Slavonije koju djelomice prenosimo.

(…)

Glazba koja se svira na Ultri u Splitu, umjesto Mozarta, Bacha, tih zatucanih autora, sve više postaje liturgijska, jer je iznimno pogodna za uzdizanje duše Bogu, tako da ti performansi u austrijskim crkvama sve više zamjenjuju liturgiju.

(…)

I Biskupija Klagenfurt, koja je zabranila slavljenje mise na Bleiburgu, dio je toga trenda, pa je u tamošnjoj katedrali također slavljena elektronička DJ “misa” s političkim porukama, nakon koje je katedralni župnik u Klagenfurtu, Peter Allmaier, izjavio: “Electric Church profesionalnom uporabom tehnologije projekcije transformirala je mistični karakter naše katedrale, što je za mene sasvim novo iskustvo.

(…)

Nadam se da će zatucana Katolička Crkva u Hrvata premjestiti sljedeću Ultru u Splitu u katedralu svetog Duje.

(VIDEO) Plenković uvjerava da nije ‘lobirao za zabranu održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu’

(…)

Ipak, možda treba priznati da komemoracija na Bleiburgu, na kojoj se misa služi prema pravilima iz kamenog doba, bez didžejeva i performera, za desetke tisuća ubijenih civila, žena i djece te vojnika ubijenih bez suđenja, nije prikladna komemoracija za današnje vrijeme, posebno u katoličkom vjerom tako živoj crkvi kao što je austrijska katolička elektronička crkva.

Počasni bleiburški vod: Na Bleiburgu 18. svibnja komemoracija s vjerskim obilježjem

(…)

Uglavnom, svašta se danas radi u Katoličkoj Crkvi u Austriji s liturgijom, od elektroničke crkve do manipulacija komemoracijama u opisanoj paraliturgiji. Vatikan je pokušao reagirati, zabraniti im “elektriziranje katedrala” s čudnim performansima još čudnije tzv. glazbe, sve do perfidnih komemoracija koje su zapravo ideološka poruka u koju se uvlači Mozarta i božansko općenito. Ali nije to Bleiburg, nisu žrtve Bleiburga dostojne žrtava AIDS-a (iako to nije bila misa), jer u Bleiburgu se, kažu u Klagenfurtu, misa “politički instrumentalizira”.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Glasu Slavonije.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Slavonije