Ivica Šola: Otvoreno pismo Ivana Pavla II. HDZ-ovcima

Foto: Knjižara Nova

Ivica Šola u kolumni na Slobodnoj Dalmaciji piše o “sekularnim fundamentalistima” i riječima koje od njih možete čuti kad se Katolička crkva u javnosti oglasi o vrijednosnim pitanjima, a ne političkima.

Donosimo dio kolumne:

“Kako se bliži prosvjed na splitskoj Rivi protiv ratifikacije Istanbulske, donosim glavne naglaske ove “Note” Ivana Pavla II., kao “otvoreno pismo” ovaj put HDZ-ovcima, njihovim zastupnicima, mahom katolicima, zagovornicima ratifikacije protivne istini o čovjeku (rodna ideologija) da vide što o njihovu djelovanju misli ovaj veliki ljubitelj i promicatelj Hrvatske, od neovisnosti do eurointegracija.

Ivanu Pavlu II. jako je stalo do sekularne države, do razlikovanja između religije i politike, citiram njegov jasan stav: “Do krajnje osjetljivih prilika dolazi kada neka specifično vjerska norma postane, ili teži postati, državni zakon, ne vodeći računa o razlikovanju između pitanja iz religijske domene i onih za koje je mjerodavno političko društvo. Izjednačivanje vjerskog zakona s građanskim pravom može ugušiti vjersku slobodu i ići čak dotle da ograniči ili zaniječe druga neotuđiva ljudska prava.”

Papa brani legitimni pluralizam, ali upozorava katolike u politici da pluralizam ne znači etički relativizam kad su u pitanju vrednote života i smrti, kad je u pitanju istina o čovjeku, njegovo dostojanstvo i prava.

“Ispravno shvaćanje osobe je temelj demokracije”, jasan je Ivan Pavao II. Svi smo složni o potrebi jačanja borbe protiv nasilja prema bilo kome, pa i ženama na prvom mjestu, ali čemu onda implementacija rodne ideologije u jedan takav dokument? Rodna ideologija je protivna istini o čovjeku o kojoj govori sveti papa, prijatelj Hrvata, za rodnu ideologiju je ljudska osoba konstrukt odvojen od njegova biološkog spola, što je papa Franjo nazvao “ideološkom kolonizacijom”.

Sigurno ćete pogriješiti

To nije protivno katoličkom nauku, već prije svega zdravom razumu, onome što kaže i biomedicinska znanost. Papa zato posebno inzistira na poštovanju temelja svake demokracije i slobodnog društva, a to je sloboda savjesti. Katolik koji stranačku stegu ili foteljaški probitak pretpostavlja svojoj savjesti prvo ponižava svoje dostojanstvo odričući se vlastite slobode, a onda pristaje i na dokidanje smisla same demokracije.

Papa je protiv “izjednačivanja vjerskog zakona s građanskim pravom”, no u slučaju Istanbulske ne radi se tom izjednačavaju, nego o prekrajanju istine o čovjeku.

Zato, HDZ-ovi zastupnici, katolik u politici ne može biti kimoglavac kad su bitna ljudska i etička pitanja u igri. Ivan Pavao II. jasno vam poručuje s neba: “Živjeti i djelovati po svojoj savjesti u političkim pitanjima nije ropsko pokoravanje stajalištima koja nemaju veze s politikom niti neka vrsta konfesionalizma”, nego pitanje istine i (vlastitog) dostojanstva.

Birajte, dakle, katolici u HDZ-u, između vlastite savjesti, između Ivana Pavla II. i Rade Borić. Baš da vidimo do koga više držite.”

Kolumnu u cijelosti pročitajte ovdje.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija