Usvojen zakon prepisan od SDP-a o financiranju referenduma: Za njega glasovali i HDZ-ovci koji su prije 3 godine bili protiv

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

HDZ je danas u prvom čitanju usvojio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji je prijepis SDP-ovog zakona iz 2015. i kojim se onemogućuje građane da financiraju svoj vlastiti referendum.

Od prisutnih 100 zastupnika, 78 je bilo ZA, a 22 suzdržana.

Za Zakon su glasovali i zastupnici HDZ-a koji su prije 3 i pol godine (15.5.2015), u tadašnjem sazivu Sabora, glasovali protiv navedenog zakona: Branko Bačić, sadašnji predsjednik Kluba HDZ-a, Josip Borić, Sunčana Glavak, Domagoj Ivan Milošević, Ante Sanader, Ivan Šuker i Miroslav Tuđman.

Kako su ostali zastupnici glasovali može se vidjeti na stranicama Hrvatskog sabora.

“Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a referendum uspoređujete s političkom utakmicom, što nije korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon. Tako je HDZ govorio prije tri godine, a danas u proceduru pušta isti zakon”, upozorio je Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

(VIDEO) Predsjednik Živog zida novi Zakon o referendumu usporedio s ‘puzajućom diktaturom’

UIO: Zakon o financiranju stranaka je Plenkovićevo oružje protiv referenduma

Udruga U ime obitelji pozvala je u srijedu saborske zastupnike da odbace prijedlog Zakona o referendumu ističući da se ne smije izjednačiti financiranje političkih stranaka i referenduma jer bi to dovelo do onemogućivanja građana da financiraju referendumske inicijative. Obzirom da se inicijative uglavnom financiraju malim donacijama velikog broja građana, prema prijedlogu svaki bi donator morao dodatno pisati izjavu ‘da nema dugovanja prema državi ili prema vlastitim radnicima, ako se radi o pravnoj osobi’.

(FOTO, VIDEO) U ime obitelji: Zakon o financiranju stranaka je Plenkovićevo oružje protiv referenduma

Munjin je ocijenio kako se takvim zakonskim prijedlogom želi spriječiti da građani doniraju referendumske inicijative, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje se dijelom financiraju iz proračuna.

Ovim prijedlogom Zakona HDZ i SDP žele spriječiti građane da financiraju vlastite referendume.

Zastupnici dolaskom na vlast promijenili stav

Kada je Vlada SDP-a 2014. godine najavila izmjene Zakona o referendumu kojima bi se uvjeti za raspisivanje referenduma na zahtjev građanske inicijative, koji su već iznimno strogi, dodatno postrožili – HDZ je tada bio snažno protiv najavljenih izmjena. Tvrdili su da je to ograničenje demokracije,

Zastupnik Šuker koji je 2015. bio u oporbi na SDP-ov prijedlog odgovorio je: “Čemu ovaj cirkus oko financiranja referenduma? Pa naprosto sa ovim zakonom se sad brani u Hrvatskoj da pokrene referendum. (…) Ali gledajte, po ovom prijedlogu zakona više nikom neće past na pamet održavanje referenduma jer za održat referendum treba i logistika ljudska i materijalna. I ako vi na ovakav način limitirate sve one koji bi htjeli eventualno pomoći financirati referendum, onda naprosto referenduma više u budućnosti neće biti.

Jandroković, aktualni predsjednik Sabora, 2014. ispred svoje stranke tvrdio je da je ograničavanje prikupljanja potpisa u uredima državne uprave “unazađenje demokracije u Hrvatskoj”, a danas, četiri godine poslije, ministar Kuščević ispred HDZ-a tvrdi da bi prikupljanje u uredima državne uprave “podiglo razinu transparentnosti”.

Prilikom gostovanja u emisiji “Hrvatska danas” na HTV1, Jandroković je utvrdio da se takvim prijedlogom referendumske inicijative opstruiraju.

Ono što je sasvim sigurno neprihvatljivo je to da bi se potpisi prikupljali u prostorima državne vlasti, lokalne samouprave. Dakle tu se očito radi o sužavanju demokracije, o smanjivanju mogućnosti da referendumska inicijativa uspije”, rezolutno je naglasio Jandroković u toj emisiji u 2014.

Nevjerodostojni HDZ: Što je o referendumu u 2014. tvrdio Jandroković, a što danas tvrdi Kuščević

Na pitanje novinarke misli li da je SDP-ova prijedlog izmjena Zakona o referendumu uperena na tada najavljenu inicijativu U ime obitelji [Birajmo zastupnike imenom i prezimenom – za promjenu izbornog sustava], odgovorio je:

To je upereno na sve inicijative koje dolaze iz naroda i od naroda jer se ova Vlada [SDP-a] očito boji onoga što većinski, hrvatski narod predlaže i misli. To je bilo vidljivo i kod inicijative koja se tiče definiranja braka gdje je Vlada na sve moguće načine pokušala osporiti inicijativu.”

“Ako će se ići u smjeru da se potpisi daju u zatvorenim prostorima, u prostorima državne uprave, HDZ neće to podržati, dapače, borit ćemo se snažno političkim sredstvima protiv toga. To je unazađenje demokracije u Hrvatskoj!”, zaključio je Jandroković te ponovno naglasio kako se HDZ protivi tome da se potpisi za referendum prikupljaju u prostorima državne uprave i lokalne samouprave.

Međutim, kada je građanska inicijativa Narod odlučuje četiri godine poslije prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, HDZ, koji je sada na vlasti, naglo je okrenuo ploču pa tako ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Kuščević ističe u intervjuu za Jutarnji list 8. rujna 2018.:

Prijedlog da se potpisi prikupljaju u uredima državne uprave sigurno bi podigao razinu transparentnosti, što je u interesu i predlagačima referenduma i Vladi.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr