Nevjerodostojni HDZ: Što je o referendumu u 2014. tvrdio Jandroković, a što danas tvrdi Kuščević

Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a, gostujući 17. rujna u HRT-ovoj emisiji “S Markova trga” izjavio je kako “neće ništa komentirati” vezano uz inicijativu Narod odlučuje jer se, po njegovom mišljenju, sve što netko od vladajućih kaže o referendumu “izvlači iz konteksta”.

Je li pritom Jandroković imao u vidu nevjerodostojnost vlastitih poruka o referendumu koje je iznosio u 2014., pa zato ne želi ništa dalje komentirati?

Naime, Jandroković je 2014. ispred svoje stranke tvrdio da je ograničavanje prikupljanja potpisa u uredima državne uprave “unazađenje demokracije u Hrvatskoj”, a danas, četiri godine poslije, ministar Kuščević ispred HDZ-a tvrdi da bi prikupljanje u uredima državne uprave “podiglo razinu transparentnosti”.

Kada je Vlada SDP-a 2014. godine najavila izmjene Zakona o referendumu kojima bi se uvjeti za raspisivanje referenduma na zahtjev građanske inicijative, koji su već iznimno strogi, dodatno postrožili – HDZ je tada bio snažno protiv najavljenih izmjena. Tvrdili su da je to ograničenje demokracije, a dokaz tome je upravo gostovanje Jandrokovića u emisiji “Hrvatska danas” na HTV1.

Ono što je sasvim sigurno neprihvatljivo je to da bi se potpisi prikupljali u prostorima državne vlasti, lokalne samouprave. Dakle tu se očito radi o sužavanju demokracije, o smanjivanju mogućnosti da referendumska inicijativa uspije”, rezolutno je naglasio Jandroković u toj emisiji u 2014.

Na pitanje novinarke misli li da je SDP-ova prijedlog izmjena Zakona o referendumu uperena na tada najavljenu inicijativu U ime obitelji [Birajmo zastupnike imenom i prezimenom – za promjenu izbornog sustava], odgovorio je:

To je upereno na sve inicijative koje dolaze iz naroda i od naroda jer se ova Vlada [SDP-a] očito boji onoga što većinski, hrvatski narod predlaže i misli. To je bilo vidljivo i kod inicijative koja se tiče definiranja braka gdje je Vlada na sve moguće načine pokušala osporiti inicijativu.”

“Što se tiče tehničkog uređenja [referendumske inicijative], mislim da neće biti problema ako će se, naravno, ići na daljnju transparentnost i olakšavanje toga da volja naroda bude iskazana i na referendumu. Međutim, ako će se ići u smjeru da se potpisi daju u zatvorenim prostorima, u prostorima državne uprave, HDZ neće to podržati, dapače, borit ćemo se snažno političkim sredstvima protiv toga. To je unazađenje demokracije u Hrvatskoj!”, zaključio je Jandroković te ponovno naglasio kako se HDZ protivi tome da se potpisi za referendum prikupljaju u prostorima državne uprave i lokalne samouprave.

Međutim, kada je građanska inicijativa Narod odlučuje četiri godine poslije prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, HDZ, koji je sada na vlasti, naglo je okrenuo ploču pa tako ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Kuščević ističe u intervjuu za Jutarnji list 8. rujna 2018.:

Prijedlog da se potpisi prikupljaju u uredima državne uprave sigurno bi podigao razinu transparentnosti, što je u interesu i predlagačima referenduma i Vladi.”

Izgleda da se dužnosnici HDZ-a, stranke koja u sebi nosi naziv “demokratska”, u tolikoj mjeri protive demokratizaciji izbornog sustava da su očito spremni sami sebi uskakati u usta te do kraja kompromitirati “vjerodostojnost” na koju su se pozivali prije izbora 2016. i time stekli, pokazuje se potpuno neopravdano, povjerenje birača.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr