(VIDEO) Alarmantno stanje u 3. maju – stečaj sve izgledniji

snimka zaslona

Nakon izbijanja krize u Uljaniku i 3.maju, riječko brodogradilište osnovalo  je krizni stožer koji je zatražio povrat pola milijarde kuna pozajmica i hitno izdvajanje iz Uljanik grupe. Što će dalje raditi krizni stožer 3. maja danas su u Studiju 4 govorili Predrag Knežević, predsjednik kriznog stožera i Mladen Bučar, predstavnik sindikalnog Odbora za spas 3.maja.


Stanje u 3.maju je alarmantno. Materijala nemamo, malo se radi na navozu, upozorio je Knežević.

Predstavnik radnika 3. maja otkriva da je direktor osnovao novo društvo u Puli te da nemaju uvida u poslovanje te tvrtke

Isplaćene su dvije plaće, ali nadaju se da će biti isplaćena i plaća za rujan.
Postoje tri opcije rješenja za 3.maj i sve tri su odvajanje od Uljanik grupe, što smo tražili od početka. Svi nas podržavaju u tome, naglasio je Knežević.

Zatražili smo od Vlade da se formira krizna uprava u Uljaniku. Ovo do sada bilo je loše zato što je brodogradilište ostalo bez novca, tako da danas više ne možemo graditi brodove niti dobivati plaće, rekao je Bučar

Uljanik dugovao 3. maju 175 milijuna, pa mu dao dva broda koji su napravili gubitak od 466 milijuna kuna

SDP je danas podržao izdvajanje 3.maja, a 2013. je isti gurnuo u Uljanik grupu.

Knežević smatra kako bi za 3.maj bilo puno zdravije da nije ušao u Uljanik grupu i kako do svega ovog ne bi došlo da je poslovao sam.

Dobili smo 523 milijuna kuna za restrukturiranje, ali je taj novac očišćen…unutar Uljanik grupe je osam društava i tu je jednostavno novac kolao. Oni su 3.maju odnijeli sve: novac, brod 723, sav materijal, uništili par radiona, odveli nam ljude…Postavlja se pitanje što se sa svim tim htjelo postići i što stoji iza toga, ukazuje Knežević.

Marcel Holjevac: Uljanik je hrvatski Titanik – trebamo li svi potonuti s tvrtkom koja mjesečno po zaposlenom gubi 18.000 kuna?

Sada da prozivamo sve Vlade koje su sudjelovale u tome, bilo bi kao da prozivamo duhove, naglasio je Knežević.

Radnici su imali svog predstavnika u Nadzornom odboru. On je još prošle godine ukazao na nepravilnosti, ali su ga napali i sindikati iz Uljanika i novinari. Točno se zna tko je krivac za propast. To je uprava Uljanik grupe,  rekao je Knežević.

I prijašnje su uprave bile krive za stanje u Uljaniku, problemi su se gomilali već desetljeće i ova uprava koja je došla je zacementirala situaciju, naglasio je Bučar.

Marcel Holjevac: Ne spašavajte radna mjesta, spašavajte kapital – ili, zašto vam je špekulant zemljištem prijatelj a radnik u škveru neprijatelj

Knežević naglašava kako država ima velike koristi od brodogradnje i vjeruje kako će Vlada iznaći rješenje za spas 3.maja i 1300 radnika.

Ministar Horvat nas je primio u Zagrebu i shvatio je ozbiljnost našeg problema. Radi se na problemu, no tempo rada za nas je spor, naglasio je Bučar.

Ljudi nam odlaze i potrebno je da se problem riješi što prije, konstatira Bučar.
Od 1.rujna do danas iz 3.maja otišlo je 49 vrsnih radnika od brodomontera, varioca, cjevara…bojimo se da će ih otići i više ako se ne riješi situacija
, naglašava Knežević

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt