Jakovina: uspješno se brane sva kritična mjesta u Pokuplju

Sva se kritična mjesta na poplavom ugroženom području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane, ocijenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je danas zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju.

“Uvjerio sam se u jako dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, vojske, djelatnika Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća i uvijek smo korak ispred elementarne nepogode. Ne možemo u cijelosti svaki objekt zaštititi, posebno ne one niže, ali sva se kritična mjesta na području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane”, izjavio je Jakovina.

Ocijenio je kako se mora ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije da se ovakve poplave više ne bi ponovile.

Ipak, istaknuo je Jakovina, ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo pomoći lokalnoj samoupravi kada se dogodi ovakva katasrofa.

“Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Kada se obranimo, onda ćemo sve analizirati”, dodao je.

“Ono što kao ministar tražim od Hrvatskih voda i lokalne samouprave su projekti. Moramo imati i nužne dozvole, a onda s tim projektima možemo konkurirati u EU fondovima”, rekao je Jakovina.

Prema općoj ocjeni, ovaj je puta organizacija obrane od poplave bila bolja nego u veljači.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kaže kako su visok vodostaj uzrokovale Kupa i Korana koje su duže rijeke, pa je bilo više vremena za pripremu.

Ocijenio je da je opasnost za Sisak već prošla, a u Jasenovcu je sve spremno za obranu.

“Vrh vodenog vala Save prolazi kroz Sisak, a s Kupe je prošao Letovanić. Procjenjujemo da neće biti većih poteškoća. Kod Jasenovca ćemo vodom puniti Mokro polje i druga polja, pa ćemo vrh vodenog vala primiti u retencije. U retencijama uz Savu imamo kapacitet od milijardu 600 milijuna kubika, a ima još 400 milijuna kubika slobodno, što će biti dovoljno. Nizvodno prema Slavonskom Brodu i Županji ne očekujemo nikakve poteškoće”, rekao je Plišić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah