Javna, otvorena i nedvosmislena podrška glumici i voditeljici Doris Pinčić Rogoznici

Udruga Vigilare, Centar za obnovu kulture (COK) i Udruženje studenata prava (USTUP) objavili su priopćenje kojim daju “javnu, otvorenu i nedvosmislenu podršku glumici i redateljici Doris Pinčić Rogoznici u njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece”.

Sramotne prijetnje kaznama i socijalnim službama

Sramotne reakcije državne Pravobraniteljice za djecu i predstavnice udruge RODA držimo potpuno neprimjerenima, promašenima i bezobraznima, pišu u priopćenju.

“Nedopustivo je ponašanje vlasti koja zbog trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u svoju sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe.”

Država preuzima mjesto roditelja

“Opravdano strahujemo da je ovo samo nastavak trenda po kojem se prostor roditeljske ingerencije u odgoju sve više sužava, da bi njihovo mjesto preuzela država, koja navodno bolje zna što je za dijete dobro od njihovih vlastitih roditelja”, ističu udruge, koje dodaju kako je takva praksa svojstvena svim zločinačkim i totalitarnim režimima te da se iskreno nadaju da Hrvatska ne će krenuti tim putem.

Čestitka Pinčić Rogoznici na hrabrosti

“Koristimo priliku i da uputimo čestitku gđi Pinčić Rogoznici na hrabrosti i odvažnosti u iznošenju svojega roditeljskog iskustva. Vjerujemo da njezino iskustvo izražava glas mnogih roditelja, koji se u atmosferi straha i prijetnji ne usuđuju javno progovoriti o apsurdima kvaziznanstvene psihologije u sprezi s državnom represijom”, zaključuje se u priopćenju.

Kolumna koji je izazvala reakcije

Podsjetimo, hrvatska glumica i radijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica, majka jedoipolgodišnjeg Donata, objavila je 3. kolovoza kolumnu pod nazivom ‘Ja sam Doris i udarila sam svoje dijete po guzi’.

U kolumni glumica opisuje kako je i zašto prvi puta u životu udarila svoje dijete po guzi.

Glumica je komentirala i brojne savjete psihologa koji preporučuju da se djeci uvijek smireno objasni što krivo rade:

“Nipošto ne želim umanjivati stručnost psihologa, pedijatra i sličnih zanimanja, ali voljela bih znati jesu li oni u sto posto situacija sa svojom djecom uspjeli ostati savršeno smireni. Onoga tko to može potvrditi, zamolit ću da me odvede na seansu na kojoj će me naučiti isto. Jer ni jedna “obična” majka koju ja poznajem (mislim na nas koji nismo stručnjaci) nije odoljela tome da ponekad podigne glas.”, priznala je Pinčić Rogoznica u kolumni.

Batina nije izašla iz raja

“Batina nije izašla iz raja, nije mu ni bila blizu, ali u tom raju u kojem je nema ipak postoje određena pravila da bi stvari funkcionirale i bile rajski ugodne i upravo zato poprilično sam sigurna da ovo nije bio zadnji udarac po guzi, a vi me tužite telefonu koje god boje želite” – zaključila je u kolulmni mlada hrvatska glumica.

Nije dugo trebalo i zaredale su se reakcije i napisi o kažnjavanju Doris Pinčić Rogoznice.

Dječja pravobraniteljica: Ima mjesta za djelovanje institucija za zaštitu djece

Na ispovijest mlade glumice oglasila se i dječja pravobraniteljica Ivane Milas Klarić:

‘Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao „odgojni“ postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano „blago“ tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao „odgoj“ ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom. U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb.’

Reagirala je i udruga Roda koja je oštro osudila Doris Pinčić Rogoznicu, te istaknuli kako izražena podrška Pinčić Rogoznici znači da  “većina odraslih ne prihvaća kao ravnopravne članove društva, one koji imaju pravo na očuvanje fizičkog integriteta i na pristup koji ih poštuje kao osobe”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: facebook Doris Pinčić Rogoznica