Javnoblježnička komora o Tomaševićevoj aferi s javnom bilježnicom: Nije dopušteno pomagati stranke

tomašević javni bilježnik holding
Foto: Javnobilježnička komora, Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Javnoblježnička komora u pisanom odgovoru N1 referirala se na slučaj Ljubice Čaklović, javne bilježnice i sestre člana Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga Ratka Bajakića, koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević angažirao radi potvrde odluka o novim članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tomaševićeva afera: Sestra Ratka Bajakića (Možemo) ovjerila njegovo imenovanje u NO Holdinga

> Selak Raspudić o dosadašnjim Tomaševićevim odlukama: Najviše smeta kokošarsko manipuliranje

> Peternel o spornim imenovanjima: Tomaševićevi postupci podsjećaju na Bandića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da tek trebaju skupiti sva saznanja o njenom djelovanju, ali po Zakonu javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je donirala dvije tisuće kuna.

“Za početak moramo istaknuti kako Hrvatska javnobilježnička komora za sada nema konkretnijih saznanja o predmetnom slučaju, osim informacija koje smo doznali iz medija,. Konkretnije odgovore ćemo moći dati nakon detaljnog uvida u predmet. Relevantni propisi na koje bi se trebao referirati predmetni slučaj su Zakon o javnom bilježništvu, Zakon o parničnom postupku i Zakon o vanparničnom postupku iz 1934. Pravila o izuzeću ne utječu na valjanost javnobilježničkog akta, ali se može konkretno odgovoriti tek nakon uvida u predmet. Moramo naglasiti kako javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov član. Glede političkog djelovanja javnog bilježnika na odgovarajući način se primjenjuju pravila o zabrani političkog djelovanja sudaca i u dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva koji bi bili poznati Komori.

O postupku i djelovanju prema gđi Čaklović će odlučiti UO HJK te Etičko povjerenstvo, a nakon njezinog očitovanja te po primitku svih potrebnih informacija kako bi se slučaj adekvatno tretirao od strane navedenih tijela Komore”, odgovorili su iz Javnobilježničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, za prvu skupštinu Zagrebačkog holdinga na kojoj su izabrani Uprava i Nadzorni odbor bila je angažirana, kao i dosad u sličnim slučajevima, javna bilježnica. Sporno je to što je riječ o Ljubici Čaklović, sestri Ratka Bajakića, člana savjeta Možemo koji je na toj skupštini imenovan članom Nadzornog odbora Holdinga.

Ljubica Čaklović je također bila i donatorica kampanje Možemo, a koja je na prvoj skupštini Holdinga ovjerila upravo bratov potpis.

Informaciju o angažiranju Čaklović nova lijeva vlast nastojala je zatajiti od javnosti. Jutarnji list neslužbeno je saznao o njezinu angažmanu sredinom lipnja. Još 17. lipnja Službi za informiranje poslali su e-poruku u kojemu su tražili da im potvrde informacije da je za “poslove vezane uz ZH, formiranje vlasti ili druge poslove vezane uz gradska poduzeća i tijela Grada Zagreba bila angažirana javna bilježnica Ljubica Čaklović. Zanimalo ih je i je li ona već ranije bila angažirana na sličnim poslovima”. Nova Tomaševićeva vlast posve se oglušila na to novinarsko pitanje, ignorirala je i zakonski rok od 15 dana u kojem je dužna odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je sredinom lipnja predmet protiv Tomislava Tomaševića zbog toga što je Tomašević, kako se navodi, prekršio proceduru imenovanjima novih čelnika u Zagrebačkom holdingu. Povjerenstvo je na radnom sastanku u ponedjeljak otvorilo još jedan predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Ovaj put zbog imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak. Lauc je donirao Tomaševićevu kampanju s 10.000 kuna, o čemu je prvi pisao Narod.hr, a prema napisima medija i Ivana Novoselec, koja je također imenovana u Upravno vijeće bila je jedan od donatora kampanje Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.