Peternel o spornim imenovanjima: Tomaševićevi postupci podsjećaju na Bandića

peternel tomašević urša raukar lauc
Foto: Fah, snimka zaslona, Apolonija; fotomontaža: Narod.hr

Drukčiji pristup u Zagrebu obećavali su ekstremno lijevi Možemo i Tomislav Tomašević, no već su nanizali tri sporne odluke. Pravdaju ih javnim interesom.

”To podsjeća na Milana Bandića i to pokazuje pravi karakter ove vlasti. Oni neće ništa suštinski mijenjati, već će dovesti svoje ljude”, kaže Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta, za dnevnik.hr.

> Što se sve događalo s KB Srebrnjak i koga je Tomašević imenovao uz zubara Urše Raukar?

> Tomaševićeva afera: Sestra Ratka Bajakića (Možemo) ovjerila njegovo imenovanje u NO Holdinga

Nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imenovao je nove članove Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, među njima i svog donatora, ravnatelja privatne stomatološke poliklinike Tomislava Lauca, o čemu je prvi pisao Narod.hr.

Lauc je za kampanju mu dao 10.000 kuna. Ima li povrede zakona, ispitat će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

”Takav predmet nismo imali. Imali smo donacije, pa povezanost s trgovačkim društvom koje je poslije dobivalo poslove. Međutim, tu je bila javna nabava i nije odlučivao diskrecijski sam dužnosnik”, otkriva predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

> Ovako Benčić (Možemo) tumači zašto neće ispuniti predizborno obećanje

> Tomašević prekršio predizborno obećanje, pa sad tumači da je to u interesu Zagrepčana

Gradonačelnik ne želi pred kamere

U Gradskoj upravi tražili smo objašnjenja odluka gradonačelnika Tomaševića i njegovih suradnika, no pred kameru nitko nije htio stati. Poručuju tek da su se vodili isključivo javnim interesom i imenovali istaknute znanstvenike i stručnjake.

Doktor Lauc za Dnevnik Nove TV tvrdi: ”S gospodinom Tomaševićem me iz 2006. veže poznanstvo. Nisam član niti jedne stranke, a donirao sam kampanju jer vjerujem u program koji je predstavio. Kao veliku čast i obvezu prihvatio sam imenovanje. Želim projektu Centra translacijske medicine dati doprinos kao stručnjak u znanosti i biomedicini.”

Prašinu digla i ovjera potpisa gradskih odluka

Kamera Nove TV prije 11 godina snimila je Tomaševića, Lauca i Uršu Raukar na prosvjedima u Varšavskoj. Raukar je njegova pacijentica i reklamirala mu je usluge, ali sve je, tvrde, platila sama.

Prašinu je digla i ovjera potpisa gradskih odluka. Od 73 javna bilježnika u Zagrebu, angažirana je baš sestra novog člana Nadzornog odbora Holdinga i Tomaševićeva Savjeta Ratka Bajakića. Povjerenstvo za sukob interesa nije nadležno, a iz SDP-a šute.

Oporba tvrdi da Tomašević sada radi sve suprotno od onoga što je govorio u kampanji. ”Kršenje zakona, nepotizam i netransparentnost su nažalost postali svakodnevica gospodina Tomaševića”, kaže Davor Filipović.

Bez javnog natječaja, pravdajući se hitnošću, Tomašević je imenovao i dio članova upravljačkih tijela Holdinga. Tvrdio je da je sve je po zakonu, no slučajem se bavi Povjerenstvo, kojem u tri tjedna iz grada još nije stigla tražena dokumentacija.

“Ni pokojni gospodin Bandić nije proizvodio afere tom brzinom kao gospodin Tomašević. Netransparentnost, kršenje zakona i nepotizam su, nažalost, postali svakodnevica gospodina Tomaševića, a nakon tri afere u samo mjesec dana, svima je razvidno kako nema razlike u načinu upravljanja gradom između pokojnog gospodina Bandića i gospodina Tomaševića”, poručio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Davor Filipović iz HDZ-a u razgovoru za HRT.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/hrt