Je li homoseksualno/transrodni par Kraljević dobio 1327 eura od države zbog situacije u kojoj su se našli u Zambiji?

kraljević
Foto: Reddit, fah, montaža narod.hr

U jeku medijskih napisa o povratku Hrvata oslobođenih optužbi za trgovinu djecom zbog nedostatka dokaza u Hrvatsku, Narod.hr dobio je informaciju kako je homoseksualno/transrodni par Kraljević, temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za socijalni rad, navodno dobio naknadu od 1327 eura. Uz to, rješenje je doneseno u neuobičajeno kratkom roku, a riječ je o iznosu koji se vrlo rijetko dodjeljuje čak i kad je riječ o opravdanim slučajevima. Jesu li ga dobili od države zbog situacije u kojoj su se našli u Zambiji? O svemu smo pitali i Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije koje smo dobili o Noah i Ivoni Kraljević

Narod.hr dobio je informaciju od čitatelja, koji je želio ostati anoniman, kako je “obitelj Kraljević podnijela zahtjev 17.3.2023. godine” Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Rješenje je doneseno 23.3.2023., znači u sedam dana, što je iznimno brzo, s obzirom da se zavodi žale kako su pretrpani.

Homoseksualno/transrodnom paru Noah i Ivoni Kraljević, prema informacijama koje nam je dostavio čitatelj, navodno je isplaćena jednokratna naknada u iznosu od 1327 eura tj. 10 000 kuna. To je iznos koji se u Hrvatskoj vrlo rijetko odobrava, čak i kad je riječ o opravdanim slučajevima teškog siromaštva i bolesti.

> Afera Zambija: Ako dokumenti o posvajanju nisu lažni, što je s ovim činjenicama?

Pitali smo Ministarstvo o naknadi za par Kraljević

Ovu informaciju htjeli smo provjeriti kod Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Zanimalo nas je je li informacija točna, a ako jest za koje su potrebe dobili taj iznos od države, s obzirom da su u to vrijeme bili u Zambiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo ih:

1. Je li navedena informacija točna, tj. je li homoseksualno/transrodnom paru Kraljević isplaćena jednokratna naknada u iznosu od 1327 eura tj. 10 000 kuna?

2. Ako jest, na temelju čega im je isplaćena, za koje potrebe (nisu bili u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, bolest…)? U trenutku donošenja rješenja nalazili su se u Zambiji, pod optužbama za trgovinu djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Što je homoseksualno/transrodni par Kraljević podnio kao dokaze kako bi ostvario jednokratnu novčanu pomoć?

4. Je li ovaj slučaj riješen izvan procedure, s obzirom kako je prošlo samo sedam dana od dana podnošenja zahtjeva (17.3.2023.) do donošenja rješenja (23.3.2023.), iako u praksi inače to traje znatno duže?

5. Je li ista jednokratna naknada isplaćena još nekom od parova koji su tada bili u Zambiji, pod optužbama za trgovinu djecom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

> Mnogi Zambijci nezadovoljni presudom Hrvatima: ‘Novac sve može’, ‘platili su sustav’…

Što kaže zakon?

Jednokratna naknada može se, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, priznati:

  • samcu ili kućanstvu koje zbog podmirenja izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti (rođenja ili obrazovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, prirodne nepogode i sl.) nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe
  • radi nabave osnovnih predmeta u kućanstvu ili nabave nužne odjeće ili obuće ako se nabava nužnih predmeta u kućanstvu odnosno odjeće i obuće ne može osigurati putem humanitarnih organizacija
  • djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi polazniku srednje škole koji je korisnik prava na uslugu smještaja u udomiteljskoj obitelji za kupnju obveznih školskih udžbenika, ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi
  • korisniku smještaja u kriznim situacijama radi naknade troškova prijevoza u mjesto prebivališta, vlastitu ili udomiteljsku obitelj, dom socijalne skrbi, kod drugog pružatelja usluge odnosno u drugu ustanovu ili
  • korisniku usluge smještaja ili organiziranog stanovanja u slučaju trenutačne potrebe koja ne može biti zadovoljena u okviru usluge smještaja ili organiziranog stanovanja.

Ukupni iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj kalendarskoj godini ne može iznositi više od  331,81 eura (2.500 kuna) za samca, odnosno 464,53 eura (3 500 kuna) za kućanstvo.

U osobito opravdanim slučajevima, kada to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se korisnik našao, Zavod može jednom godišnje priznati jednokratnu naknadu u iznosu do 1.327,23 eura (10.000,00 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je, prema informacijama koje smo dobili, paru Kraljević isplaćen ovaj posljednji iznos, je li država na ovaj način, putem Hrvatskog zavoda za socijalni rad pokušala i novčano im pomoći? Što je s ostalim parovima koji su uhićeni s njima i kojima je suđeno u istom procesu, je li i njima dodijeljen ovakav oblik pomoći?

> Sutkinja pustila Hrvate na slobodu zbog nedovoljno dokaza; mediji tvrde da se vraćaju u Hrvatsku s djecom

Podsjetimo, prije nekoliko dana sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom. Idu na slobodu zbog nedovoljno dokaza. No, i dalje postoji mogućnost žalbe tužiteljstva.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.