Je li ovo dokaz da je Tomaševićem model za otpad u Zagrebu – nezakonit?!

vrećice
Foto: Fah

Autor bloga Zagreb24 Aleksandar Savić objavio je informaciju da je Zagrebački holding potvrdio ranije sumnje da je model prikupljanja miješanog komunalnog otpada plavim vrećicama u Zagrebu – nezakonit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Naš insajder iz Čistoće je (kako sam preporučio svima Vama) poslao reklamaciju za račun i dobio je od Holdinga odgovor da je u pravu i da su računi Čistoće nezakoniti!

Radi se o tome da računi prema Zakonu moraju imati evidenciju količine preuzetog otpada, a u protivnom Čistoća mora isto dostaviti korisniku na zahtjev!

>Bloger objavio snimku pražnjenja podzemnih spremnika u Zagrebu: Za ovo treba dva kamiona i pet radnika?!

”Vrećice su nezakonite”

To se ne može s vrećicama i upravo zbog toga su vrećice nezakonite, o čemu su svi konstantno upozoravali, a i ja sam temeljito pisao o tome! odvoz o”, napisao je Savić na Facebooku.

Priložio je i dopis Povjerenstva za reklamacije potrošača Zagrebačkog holdinga u kojem stoji: U svezi Vašeg dopisa dostavljenog Povjerenstvu, a koji smo razmatrali na sjednici održanoj 24. studenog, izvješćujemo Vas da je reklamacija opravdana, te ovim putem pozivamo podružnicu Čistoća da korisniku ispostavi račune sukladno evidenciji odvoza za sporni period”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dr. Goluža: Čini se da aktualna situacija sa smećem nije ni približno onakva kakvom je doživljava gradonačelnik Tomašević

”Ako Visoki upravni sud ospori odluku o plavim vrećicama, gradonačelnik će biti izravno odgovoran za 10 milijuna eura štete, jer je još u prosincu upozoren od strane pravne službe da vrećice nisu u skladu sa zakonom!”, dodao je Savić.

Pravne zavrzlame

Podsjetio je na raniji tekst u kojem je upozorio da je javnoj nabavi plavih vrećica prethodila je organizacijska i pravna rasprava u kojoj se još koncem 2021. utvrdilo da će se plave vrećice jako teško uklopiti u zakonodavne okvire.

”Potpuno bizarna činjenica jest da je sve to bilo prije nego je Gradska skupština izglasala novu odluku i mogli su sve pripremiti da bude u skladu sa zakonom, ali i s izglasanom odlukom…no to se nije učinilo!”, pisao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentari pravnika u Čistoći na nacrte Odluke ukazivali su na brojne pravne zavrzlame koje su se trebale pozornije raščlaniti (op.a. jedan od meni dostupnih mailova datira od 15.12.2021.), a najvažnija se odnosi na dio članka 7. Odluke koji određuje: “Miješani komunalni otpad korisnici usluga prikupljaju u standardiziranim vrećicama za miješani komunalni otpad izrađenima od recikliranog materijala, volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara koje korisnici usluga nabavljaju o svom trošku, a prema cijeni određenoj Cjenikom davatelja usluge te koje korisnici usluga odlažu u standardizirane spremnike za miješani komunalni otpad iz stavka 3. ovog članka.”

Vrećice moraju biti besplatne i čipirane

Pravnicima je ovo bilo u koliziji s člankom 69. ZOGO u kojem se jasno propisuje da sve troškovi gospodarenja otpadom mora snositi Čistoća, pa bi to značilo da vrećice moraju biti besplatne i čipirane, a tada bi to predstavljao paralelni sustav jer već postoji sustav čipiranih spremnika koji je u razvoju!

Nadalje, članak 75. ZOGO jasno propisuje da “omjer cijene za količinu predanog miješanog otpada i cijene obvezne minimalne javne usluge u cijeni javne usluge mora biti odmjeren na način koji će osigurati obavljanje javne usluge na kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit način, izbjegavajući neopravdano visoke troškove, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, javnost rada i onečišćivač plaća, kako bi se osiguralo i poticalo odvojeno sakupljanje otpada.” Na ovaj način, gdje bi postojala dva paralelna sustava sve skupa bi koštalo neopravdano skupo”, poručuje Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.