Jeleč iz GI ‘U djeci je budućnost’: Mjesni odbori nisu namijenjeni da budu dječji vrtići

dunja jeleč tomašević korlaet dolenec
Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Grad želi uložiti enormna sredstva u prenamjenu mjesnih odbora koji će se kao takvi koristiti nekoliko godina, a onda će opet ulagati novce i vraćat mjesne odbore u prvobitno stanje jer mjesni odbori nisu namijenjeni da budu dječji vrtići“, upozorila je Dunja Jeleč, koordinatorica GI “U djeci je budućnost”, u utorak na konferenciji za medije ispred Mjesnog odbora Trnava na temu prenamjene Mjesnih odbora u Dječje vrtiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Antinatalitetna politika Možemo: Koju uopće ideologiju zastupa vrh ove ekstremno lijeve stranke?

> Očajnički potez: Možemo u Zagrebu ubrzano pokušava prenamijeniti gradske prostore u vrtiće

Na konferenciji je sudjelovala i Mira Božić, članica Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava koja je pozvala gradonačelnika Tomislava Tomaševića, čelnika ekstremno lijeve Možemo, na razum i stavljanje ishitrene Odluke o ukidanju Mjere roditelj odgojitelj izvan snage, dok se trajno ne riješi problem prostora za smještaj djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dolenec kaže roditeljima odgojiteljima da upišu djecu u vrtiće, a tamo nedostaje mjesta!

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Jeleč: “Grad Zagreb je ponovno donio ishitrenu i nezakonitu odluku”

“Grad Zagreb je ponovno donio ishitrenu i nezakonitu odluku i preko maila o tome obavijestio predsjednike VGČ kako će 10 mjesnih odbora prenamijeniti u područne objekte gradskih vrtića, a time će onemogućiti korisnicima korištenje istog u njihove svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostore MO treba prenamijeniti u odgovarajuće objekte za djecu, ishoditi određene dozvole, zaposliti odgovarajući stručni kadar, a odgojitelja i tako nema na tržištu rada.

Grad Zagreb je na svojim internetskim stranicama naveo da u zagrebačkim vrtićima ima 366 slobodna mjesta, dogradonačelnica Dolenec navodi 380.

Prošle godine nije upisano cca 2000 djece, iz mjere roditelj odgojitelj imamo cca 6000 djece i sada upise čeka cca 3000 djece, s tim da moramo upisati i djecu iz Ukrajine i pokušati im omogućiti normalan život jer su morali pobjeći iz pakla rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki roditelji koji se koriste mjerom roditelj odgojitelj pokušali su upisati djecu u vrtiće, ali su dobili odbijenicu, zato što nisu prekinuli status roditelja odgojitelja. Dogradonačelnica Dolenec govori da smo djecu mogli upisati već u prosincu prošle godine u vrtiće, iako u novoj odluci stoji kako djeca imaju pravo upisa s 1. 5. 2022.

Znači tu nema nikakve uštede, grad želi uložiti enormna sredstva u prenamjenu mjesnih odbora koji će se kao takvi koristiti nekoliko godina, a onda će opet ulagati novce i vraćati mjesne odbore u prvobitno stanje jer mjesni odbori nisu namijenjeni da budu dječji vrtići.

Grad na ovaj način želi roditeljima odgojiteljima ponuditi kompenzacijske mjere ali na štetu proračuna i korisnika lokalne zajednice i time nas opet stavlja u nepovoljan položaj.

Prijedlog gradonačelniku Tomaševiću je da na Gradskoj skupštini povuče nezakonitu odluku o revidiranju (ukidanju) mjere roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I novac koji bi bio uložen u prenamjenu mjesnih odbora, uloži u izgradnju četiri obećana vrtića.

Ovo što radi ova gradska vlast je čisto mazanje očiju građanima grada Zagreba”, zaključila je Dunja Jeleč.

MO Trnava: Pozivamo gradonačelnika Tomaševića na razum i stavljanje ishitrene Odluke o ukidanju Mjere RO izvan snage

“Ukidanje Mjere RO je donesena ishitreno bez prethodne temeljite analize stvarnog stanja o broju korisnika i dobi djece za koje je nužno organizirati smještajne kapacitete”, istaknula je Mira Božić, članica Vijeća Gradske četvrti, predsjednica GO SRIS 365.

Upozorava da je potrebno napraviti detaljnu analizu mogućnosti prijema djece po vrtićima uvažavajući Državne pedagoške standarde ne samo broj djece, već veličinu prostora po postojećim vrtićima (nenamjenski prostori, minimalne i maksimalne kvadrature prostora) te mogućnost smještaja.

Božić ističe nekoliko točaka koje je dalje potrebno napraviti:

– Naći adekvatne gradske prostore i urediti ih u skladu s propisanim normativima, opremiti ih.
– Poduzeti odgovarajuće radnje za izgradnju zamjenskih objekata (Marles) za koje postoji sva dokumentacija potrebna za javnu nabavu najpovoljnijeg izvođača montažnih objekata i to DV Ivane Brlić-Mažuranić s izgradnjom se povećava prema ishođenoj Građevinskoj dozvoli i ostaloj potrebnoj dokumentaciji za 4 odgojne skupine,
– Po istom obrascu provesti daljnje radnje za izgradnju zamjenskih objekata u N. Retkovcu, Čulincu…
– Krenuti s ostalim radnjama za izgradnju Osnovne škole Čulinec – Trnava u sklopu koje je u projektnoj dokumentaciji osim škole su projektirani i prostori vrtića (4 odgojne skupine). Ishođena Lokacijska dozvola početkom 2021. godine (nema u Programu javnih potreba za 2022. godinu.
– Odlukom Ureda za lokalnu samoupravu utvrđena je namjena prostora MO (za političke stranke, KUD-ove, udruge, sindikat umirovljenika, sportska društva i ostali organizirani oblici civilnog društva, itd.).

Prenamjenom prostora za potrebe smještaja malog broja djece svi će građani biti uskraćeni u korištenju prema Odobrenju MO i Odluci VGČ a temeljem Rješenja koja su revidirana u veljači i ožujku.

Pitanje je gdje će građani upražnjavati svoje potrebe?

Nameće se pitanje je li to zabrana demokratskog djelovanja i ukidanje rada civilnih udruga?

Pozivamo Gradonačelnika na razum i stavljanje ishitrene Odluke o ukidanju Mjere RO izvan snage, dok se trajno ne riješi problem prostora za smještaj djece. Za takav čin ima našu podršku”, zaključno je poručila Mira Božić, članica Vijeća Gradske četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.