Josipović se ogradio od savjetnikovog stava o referendumu o nezavisnosti Hrvatske

Predsjednik Ivo Josipović ne slaže se s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku, piše Večernji list, misleći pritom na članak spomenutog predsjednikovog analitičara Dejana Jovića  u časopisu Politička misao u kojem iznosi tezu kako su „naši referendumi o nezavisnosti bili neliberalni“, a njihove glavne karakteristike bile su „agresivnost i nasilje“.

„Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum je bio održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj“, istaknuo je Ured predsjednika za Večernji list.

Jović je u članku napisao i kako su referendum o nezavisnosti bili „održani kao jedna uvertira u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira“.

„Uspjeh separatizma bio je, dakle, u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode – a ne slobodno izražene volje izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka. Isto je, naravno, i u slučaju onog jednog uspješnog slučaja uspjeha unionizma, tj. u slučaju referenduma o državnosti Crne Gore iz ožujka 1992., kojim se ova republika odlučila za ostanak u zajednici sa Srbijom, u okviru Savezne Republike Jugoslavije. Ni u jednom ni u drugom slučaju ne može se govoriti o free and fair okolnostima“, piše Jović u članku u časopisu Fakulteta političkih znanosti “Politička misao” objavljenom 29. rujna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/politickamisao.com
Photo: narod.hr