Jovanović poslao Karamarku udžbenike iz povijesti

Nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu na skupu Akademske zajendice HDZ-a „Ante Starčević“ ustvrdio kako je u hrvatskim udžbenicima marginaliziran Domovinski rat, aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je reagirao dostavljanjem dvaju paketa važećih udžbenika Karamarku uz popratno pismo.

„Začuđujuće je, a nadasve ironično, da ste javno izrekli kako se u udžbenicima povijesti  marginalizira Domovinski rat upravo na skupu koji je, nadam se, trebao poslati poruku o tome koliko su za hrvatsko društvo važna činjenično utemeljena znanstvena istraživanja i uloga znanstvenika“, rekao je Jovanović u svom pismu, dodavši kako je neozbiljno od čelnika najveće opozicijske stranke, koji je uz to i profesor povijesti po struci, davati nepotkrijepljenje tvrdnje.

„S obzirom na to da sam ja, za razliku od Vas, upoznat s načelima znanosti i znanstveno-istraživačkog rada, smatrao sam u najmanju ruku korektnim pružiti Vam mogućnost da sami, uvidom u sadržaj udžbenika, utvrdite da ono što ste javno rekli nema veze s činjenicama“, istaknuo je Jovanović nastavivši s pregledom prikaza Domovinskog rata u udžbenicima 8. razreda.

Naglasio je i kako se koriste različiti materijali, karte, iskazi sudionika, povijesni dokumenti te kako je pokrenut projekt posebne publikacije na temu Domovinskog rata.

Nije propustio spomenuti ni kako je „upravo ova Vlada Uredbom osnovala ‘Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar’ koji će od sljedeće školske godine posjećivati svi učenici 8. razreda“.

Pismo od četiri stranice zaključio je žaljenjem što je događaj zasjenjen dvama propustima. Kao prvi velik propust je naveo obraćanje poznatog „lažnog člana akademske zajednice“ Milijana Brkića kojeg je nazvao falsifikatorom i kompilatorom koji se nije potrudio promijeniti ni tiskarske pogreške iz originala.

Drugi propust, smatra Jovanović, Karamarkov površni i neistinit osvrt na prikaz Domovinskog rta u udžbenicima.

Naglasio je kako se nada da će se Akademska zajednica HDZ-a ograditi od Brkića koji „gazi principe akademske čestitosti“, a Karamarko priznati pogrešku u svojoj ocjeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: mzos.hr