Junaci Oluje – Specijalna policija spustila se s Velebita prema prestravljenim četnicima u Gračac i Medak

Foto: Roberta F. / wikimedia commons

Prema svjedočenju srpskoga generala Mile Mrkšića, uz dolazak postrojbi Ante Gotovine iz Bosne preko Dinare, jedno od najvećih iznenađenja za srpsku vojsku bila je uloga Specijalne policije koja se, za njih neočekivano, spustila s Velebita.

Bila je to ideja Glavnog stožera na čelu s generalom Bobetkom. Bio je dobar poznavatelj bitaka iz Drugog svjetskog rata i dobar poznavatelj tog područja i upravo je on poslao specijalce na Velebit s dugoročnom namjenom, a oni su se uspješno prilagodili oružjem i tehnikom da bismo djelovali na takvim jako teško prohodnim kraškim terenima. Mrkšić je u Haagu kazao da je to za njih bilo strateško iznenađenje jer nisu računali da se gotovo 3000 ljudi može dignuti na Velebit, već eventualno neka manja postrojba, pa su vjerovali da će se kretati podvelebitskim dijelom.

Plan Glavnog stožera bio je da se generali Gotovina i Norac sa svojim snagama spoje na granici, dok je Specijalna policija – koja je spram sebe imala 9. gračačku motoriziranu brigadu, jednu od najelitnijih postrojbi krajinske vojske, te jednu bojnu obrovačke brigade – imala zadatak spustiti se s vrhova Velebita.

U Oluji su sudjelovali specijalci iz gotovo svih dijelova Hrvatske.

Ovaj puta spomenut ćemo junake specijalne policije iz Rijeke i Šibenika.

Pripadnici riječke Specijalne jedinice policije Ajkule iz Rijeke u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja bili su na krajnje lijevom udarnom pravcu skupnih snaga Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske koje su krenule s Velebita. U Oluji je sudjelovalo svih 130 pripadnika Ajkula, a u samoj akciji su sedmorica ranjena.

„Preko Lipača i Radučkog Sela krenuli smo spuštajući se prema zadanom pravcu. U direktnom sukobu osvojili smo neprijateljske snage. Držali smo položaje do 5. kolovoza u 7 sati ujutro. Izašli smo na glavnu cestu Gračac – Gospić, gdje smo dobili informaciju da su naše snage ušle u Knin. Iako smo se radovali, moram priznati da nismo očekivali da će se to tako brzo dogoditi, nakon dva dana borbenih djelovanja. Osjećaji su nam u tom trenutku bili pomiješani – ponos, zadovoljstvo, sreća, tuga zbog poginulih … sve u jednom jedinom trenutku“, sjećaju se riječki specijalci.

„Nekoliko dana ostali smo na području Velebita i krenuli u čišćenje i oslobađanje područja prema Metku, koji je bio četničko uporište, u koji smo ušli 5. kolovoza u poslijepodnevnim satima. Naišli smo tada na minu iznenađenja, kojom prigodom su sedmorica naših članova ranjeni. U Gospić smo stigli 5. kolovoza oko 22 sata, dan kasnije nastavili smo dalje prema Lapcu, a cijeli put išli smo pješice“, sjeća se Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkula.

 

Photo: hr.wikipedia.org

Posjetite izvanrednu web stranicu junačke postrojbe specijalne policije Ajkule iz Rijeke i upoznajte njihove ratne podvige i što su sve ovi mladići dali za Hrvatsku – AJKULE

Velik obol akciji Oluja dala je Specijalna jedinica policije Šibenik „Jastrebovi“ koja je i prije Oluje sudjelovala u svim osloboditeljskim akcijama diljem Hrvatske, od zapadne Slavonije do Dubrovnika.
Ova postrojba spustila se s Velebita prema mjestu Sveti Rok koji je bio okupiran i zapaljen četiri duge godine, bez svojih stanovnika Hrvata. Oko 10 sati specijalci su ušli u jako četničko uporište Gračac, odakle su nastavili prema četničkim uporištima u Otriću i Srbu.

Naoružana srpska vojska se, u svom rasulu i kukavičluku, pomiješala s civilima, što je otežavalo specijalcima ostvarenje zadaća.

„Za sve srpske civile koje smo zatekli na oslobođenim područjima organizirani su prihvatni centri u Gračacu i Zadru. Ni najmanji incident nije zabilježen ni s neprijateljskim vojnicima koji su se predali, a koji su također bili zbrinuti na odgovarajući način. Na te smo činjenice svi mi iz ove postrojbe posebno ponosni, cijela je akcija provedena bez ijedne mrlje. Imali smo i zapovijedi da, primjerice, neke stambene objekte u Gračacu posebno čuvamo jer su njihovi vlasnici bili neki srpski političari“, kažu šibenski Jastrebovi.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ''Jastrebovi ...

Photo: hr.wikipedia.org

Nakon uspostave policijske postaje u Gračacu šibenski su specijalci nastavili dalje prema Otriću koji su oslobodili zajedno s kolegama specijalcima iz Požege. Posebno emotivan je bio susret specijalaca u Otriću s junacima iz 4. Gardijske brigade koji su nadirali iz smjera već oslobođenog Knina.

Nema tog specijalca i junaka Domovinskog rata kojem nije zadrhtalo srce  kada su krenuli u Oluju nakon četiri godine rata i patnje. A kada je radio objavio da je oslobođen Knin, iako specijalci – pustili su suze!

Moramo ovdje istaknuti da su ispred sebe imali dobro naoružanu srpsku vojsku koja je itekako branila to područje – neposredno im je bila suprotstavljena 9. motorizirana brigada Gračac sa značajnim oklopnim sredstvima i ljudstvom, dok se u jednom trenutku pri napredovanju zbog izvlačenja neprijateljskih snaga, veći dio 15. ličkog i 7. kninskog korpusa našao ispred snaga Specijalne policije u trokutu Bruvno – Lapac – Srb. Radilo se otprilike o 15.000 naoružanih vojnika i više od 100 tenkova, da ne govorimo o ostalim topničkim i drugim sredstvima.

Mudrošću generala Markača kao zapovjednika i stožera Specijalne policije, te hrabrošću i junaštvom specijalaca, srpskoj vojsci je slomljena kralježnica i neprijatelj je poražen.

Hrvatska je slobodna, a velika zahvalnost za to svim junacima Specijalne policije!

Specijalci iz Šibenika u blizini Knina – hvala Vam junaci!

Slika

Photo: twitter.com

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr