2. kolovoza 1991. poginuo Nikola Džalto – prvi poginuli pripadnik 4. brigade

snimka zaslona

Na današnji dan 2. kolovoza 1991. u hrvatskom mjestu Kruševo, općina Obrovac, poginuo je Nikola Džalto. Bio je to prvi poginuli pripadnik slavne 4. brigade u Domovinskom ratu.

Kruševo i Kijevo – „bili cvitak Dalmacije i Hrvatske“

Dva dalmatinska mjesta, Kruševo u općini Obrovac i Kijevo u općini Knin, stekla su kultni status u hrvatskom narodu zbog zasluga iz vremena Domovinskog rata. Opjevana su u pjesmi „E, moj druže beogradski“ kao spomen na patnje hrvatskog naroda ovih mjesta u vrijeme srpske agresije u kolovozu 1991., gdje pjesnik simbolički spušta „bili cvitak mira“ na njih.

Ova mjesta koja su bila dugo vremena odsječena od ostatka hrvatskog teritorija, te pod opsadom i okruženjem srbijanskog agresora branile su postrojbe MUP-a RH i 4. brigade, kao i hrabri mještani. Hrvatski narod se sjeća hrabrosti branitelja i mještana Kruševa i Kijeva koji ni po cijenu života nisu htjeli predati Srbima i JNA policijske postaje u ovim mjestima, kao ni hrabre pripadnike MUP-a i ZNG-a koje je agresor tražio da se predaju.

Ova dva velika i etnički čista hrvatska mjesta bila su dugo godina i prije rata trn u oku velikosrpskim planovima u općinama u kojima je i počela pobuna protiv Hrvatske.

Zbog toga je trebalo Kruševo i Kijevo zbrisati sa lica zemlje, a Hrvate ovih mjesta pobiti i protjerati.

Nikola Džalto – poginuo pomažući neprijatelju

28. srpnja 1991. godine 3. imotska bojna sastavljena od dragovoljaca s područja Imotske krajine, dragovoljaca pristiglih iz MUP-a i dragovoljaca iz Bosne i Hercegovine nakon kratke i nedovoljne obuke, slabo opremljena i naoružana odlazi u zadarsko zaleđe u mjesto Kruševo.

Situacija u Kruševu je bila takva da je mjesto bilo pred padom u srpske ruke.

Usprkos takvoj situaciji, 3. imotska bojna uspijeva probiti neprijateljske položaje, te zauzeti važna strateška uporišta neprijatelja, brda Kosmač 1 i 2, prilikom čega pogiba Nikola Džalto, a nekoliko pripadnika je ranjeno i lakše ozlijeđeno. To je prva akcija ZNG-a gdje je zauzet neprijateljski položaj.

Nikola Džalto, mladić iz Rame, poginuo je u trenutku kada je pohitao pomoći ranjenom neprijateljskom vojniku koji ga je ustrijelio.

Smrt Nikole Džalte na simboličan način prikazuje hrabrost i ljudskost hrvatskog vojnika koja je obilježila čitav Domovinski rat od početka do Oluje. Usprkos velikim zločinima, progonima, mučenjima i ubijanjima neprijatelja, hrvatski vojnik i hrvatski čovjek nije žudio za osvetom nego za slobodom i pravdom.

Žrtva Nikole Džalte i svih hrvatskih vojnika je na taj način trajno ugrađena u povijest hrvatskog naroda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr