JUSP u reagiranju o knjizi Romana Leljaka istraživanje i dokumentiranje o Jasenovcu izjednačuju sa zagovaranjem ustaštva

facebook

Javna ustavnova Spomen područja Jasenovac postavila je u petak na svoje stranice priopćenje povodom predstavljanja filma i knjige slovenskog autora Romana Leljaka Mit o Jasenovcu u kom autor dovodi u pitanje neke općeprihvaćene povijesne činjenice o Jasenovcu. JUSP ne dovodi u pitanje dokumente i podatke koje Roman Leljak prezentira u toj knjizi, već u svom priopćenju jedino ustvrđuje da je Roman Leljak simpatizer ustaštva. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’

Na osnovu izvještaja pojedinih medija te objava na društvenim mrežama, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac upoznata je s činjenicom da je u Zagrebu 27. rujna 2018. godine održano predstavljanje filma i knjige Romana Leljaka, Mit o Jasenovcu. Nakon Zagreba, predstavljanje filma i knjige predviđeno je i u drugim gradovima širom Republike Hrvatske. Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te poriče da je u logoru Jasenovac ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima te zločine prema Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta, utemeljenoj na rasnim zakonima. Time je u javnom prostoru još jednom riječ zločin zamijenjena riječju mit, a suosjećanje prema žrtvama zamijenilo je cinično poricanje zločina.

(VIDEO) Leljak o Zakonu o arhivima: ‘Napisan da bi se izbjegla mogućnost povezivanja današnjih aktera s nečasnom prošlošću’

Autor u filmu pokazuje neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a Nezavisnu Državu Hrvatsku u početnoj fazi postojanja, kada su proglašeni rasni zakoni koji su bili temelj za uspostavu logora i činjenje zločina, od milja naziva „mlada hrvatska država“. Roman Leljak, zajedno sa svojim suradnicima, među kojima treba istaknuti Blažu Đurovića, potpredsjednika Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima iz Srbije (koji se do sada u svom djelovanju „istaknuo“ potragom za grobom Draže Mihailovića), koristi već prokušanu taktiku svojstvenu poricateljima holokausta koji gledatelje bombardiraju dokumentima, čime stvaraju lažni privid „znanstvenog“ pristupa temi. S druge strane, potpuno zanemaruju i preskaču dokumente i svjedočanstva o počinjenim zločinima.

Roman Leljak u Bujici: ”Poslijeratne hrvatske žrtve glavni su razlog zašto su na području Jasenovca zabranjena iskapanja’

Spomen područje Jasenovac još jednom podsjeća kako je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti kako je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

U skladu s tim, Spomen područje Jasenovac izražava zabrinutost zbog sve češćih slučajeva umanjivanja i poricanja zločina počinjenih u logoru Jasenovac, a koji se događaju u javnom prostoru. Takve teze obično zastupaju pojedinci i grupe koji istovremeno iskazuju simpatije prema ustaškom režimu, kao što je to i u slučaju autora filma Mit o Jasenovcu, koji se 2017. godine u Australiji fotografirao ispred biste Ante Pavelića.

Roman Leljak: Pola milijuna hrvatskih vojnika i civila likvidirali su Titovi partizani u Sloveniji

Bez obzira na takve pojave u društvu, Spomen područje Jasenovac će i dalje nastaviti čuvati sjećanje na žrtve logora te će svoju djelatnost nastaviti raditi ozbiljno, odgovorno i profesionalno, u skladu sa svim pravilima struke.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr