Foto: fah

Multidisciplinarni pristup u dijagnostici i terapiji raka dojke temelj je cjelokupnog zbrinjavanja žena oboljelih od te maligne bolesti jer se pokazalo da se postižu 20 posto bolji rezultati u liječenju tamo gdje postoji organizirana skrb svih specijalnosti, istaknuto je u utorak u KBC-u Zagreb, gdje je u povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke predstavljen način rada multidisciplinarnog tima za liječenje žena oboljelih od raka dojke.

Foto: fah

“Multidisciplinarni tim znači da će pacijentica biti sveobuhvatno obrađena i da ćemo moći zadovoljiti sve njezine potrebe tijekom liječenja, te omogućiti da se bolesnica ne ‘izgubi u sustavu’, što se zna dogoditi. Umjesto da sama pokušava zakazati termin kod kirurga, onkologa i radiologa, tim je taj koji to nastoji objediniti i voditi je kroz cijeli put od dijagnoze i liječenja do praćenja nakon završenog liječenja”, kazala je voditeljica Odjela za tumore dojke pri Klinici za onkologiju Paula Podolski.

U KBC-u Zagreb godišnje se zbog raka dojke operira oko 300 pacijentica, u što treba ubrojiti i rekonstrukcijske zahvate dojki koji se rade naknadno, kao i određeni broj operacija zbog benignih promjena na dojkama.

Na Rebru se od raka dojke liječe i žene iz manjih zdravstvenih centara koji nemaju onkologiju, pa se sveukupno u toj ustanovi pruži oko 4000 usluga godišnje.

“Lista čekanja na operaciju dojke na Rebru je između dva i četiri tjedna, a nakon toga u roku mjesec dana počinje sustavno liječenje kemoterapijom, koje niti ne smije početi prije toga jer se moraju spriječiti bilo kakve komplikacije nakon operativnog zahvata, budući da bolesnice primaju relativno toksičnu i kompliciranu terapiju. Lista čekanja za radioterapiju je oko mjeseci i pol dana”, kaže Podolski.

Ističe kako uvijek postoje izolirane situacije, kada se pacijentica mora odmah početi liječiti, a to se radi u slučajevima metastatske i brzo napredujuće bolesti.

Što se tiče novih terapija, Podolski kaže kako su zadovoljni s dostupnošću novih lijekova, uključujući i one za metastatski rak dojke, te da Hrvatska ide u korak s Europom i svijetom.

“Pokušavamo da liste čekanja budu kraće, da ženama omogućimo terapiju i ranije, kroz dijagnostiku. Svi bi htjeli terapiju odmah, no rak dojke nije akutna bolest i u tom trenutku životno ugrožavajuća bolest”, istaknula je Podolski dodavši kakao je bitno da pacijent dobije kvalitetnu informaciju o načinu i tijeku liječenja.

Prema statistikama, u Hrvatskoj svaka deseta žena oboli od raka dojke, a u porastu su i pojavnost i smrtnost te bolesti. Godišnje to znači oko 2500 novooboljelih žena i oko 1000 žena koje umru od raka dojke.

Izvor: hina/mt