Koliko je glasova potrebno za sastavljanje Vlade i kome predsjednik daje mandat?

Foto: Snimka zaslona

Prema prvim nepotpunim rezultatima HDZ relativan je pobjednik izbora.

Koja procedura nas očekuje nakon što budu objavljeni službeni i potpuni rezultati izbora?

Kad DIP objavi konačne rezultate izbora, započinje i rok od 20 dana u kojem se mora održati prvo zasjedanje Hrvatskog sabora. Prvu sjednicu Sabora do izbora novog predsjednika vodit će Gordan Jandroković, s obzirom na to da je on bio predsjednik Sabora u prethodnom sazivu. Ako on bude spriječen ili eventualno ne bude izabran, umjesto njega sjednicu će voditi najstariji izabrani zastupnik.

Datum prvog zasjedanja određuje predsjednik RH Milanović.

Dakle, u tih 20 dana zastupnici se moraju okupiti u Saboru, no prvo zasjedanje ne mora nužno biti i konstituirajuće. Takav primjer već se dogodio na izborima 2015. godine, kada je Sabor prvi put zasjedao 3. prosinca, no konstituiran je tek 28. prosinca. Prema Ustavu, Sabor se konstituira izborom predsjednika Sabora na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika. Nije propisan zakonski ni ustavni rok u kojem se mora konstituirati Sabor.

Neovisno o saborskom roku, kreće proces sastavljanja Vlade. Obje stvari su ovisne o procesu slaganja većine, a on se ne odvija unutar formalnog okvira. Ne postoje zakonski rokovi koji propisuju za koliko se taj proces mora odviti.

Predsjednik Republike taj je koji određuje mandatara za sastavljanje nove vlade. Iako nije obavezan, predsjednik u pravilu za mandatara imenuje predsjednika stranke koja je osvojila najviše glasova.

U Ustavu stoji da se mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi (mandataru) koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru.

Osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat (mandatar) za sastav Vlade predlaže članove Vlade.

Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Za izglasavanje povjerenja potrebna mu je natpolovična većina glasova svih zastupnika u Sabora.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne sastavi Vladu, Predsjednik Republike mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana, ako ni tada ne sastavi Vladu ili ta Vlada ne dobije povjerenje od Hrvatskog sabora tada će Predsjednik Republike Hrvatske povjeriti mandat za sastav Vlade drugoj osobi. Ako Vlada Republike Hrvatske ne bude sastavljena ni tada, Predsjednik Republike Hrvatske će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Predsjednik je nedavno rekao kako nema definiranog roka u kojemu mora odrediti mandatara nove Vlade, ali da će se u početku voditi konzultacije s onima koji mu donesu 76 potpisa, koliko je potrebno za većinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr