Koliko je pripadnika talijanske manjine zapravo glasovalo za svog predstavnika Radina?

Foto: fah

Furio Radin, dosadašnji saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Hrvatskog Sabora bio je jedini kandidat na izborima za zastupnika talijanske nacionalne manjine te mu je mandat bio osiguran s tek jednim osvojenim glasom.

U zadnjem medijskom nastupu, istaknuo je kako ne smatra problematičnim što zastupnici manjina imaju manje glasova, on sam 890, a odlučujući su faktor u kreiranju vlade.

“Normalno da imamo manje glasove. Talijanska manjina je ne desetkovana, nego skoro uništena nakon Drugog svjetskog rata, istjerano je bilo 90 posto ljudi”, opravdavao se Radin.

Radin osvojio ukupno 890 glasova

Podsjetimo, dvanaestu izbornu jedinicu u RH čine pripadnici autohtonih nacionalnih manjina koji biraju svoje zastupnike u Sabor. Ukupno im je dodijeljeno osam zastupničkih mjesta, od čega talijansku manjinu predstavlja jedan.

Radin je bio jedini kandidat na izborima za zastupnika talijanske nacionalne manjine pa bi mu bio dovoljan tek jedan glas kako bi ušao u Hrvatski sabor, no i ovoga će puta biti jezičac na vagi za Vladu Andreja Plenkovića.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj je popisano 4.284.889 stanovnika od čega je 328.738 pripadnika nacionalnih manjina, a talijanskoj manjini pripada s 17.807 odnosno 0.42% stanovnika.

Resorno Ministarstvo uprave objavilo je kako pravo na izlazak na izbore ima njih 17 414, a svoj glas dalo je ukupno 949 birača. Od toga broj važećih listića 890, a broj nevažećih 59. Odnosno, za talijanskog kandidata – Furia Radina, glasovalo je tek 5,4 posto.

Radin je za N1 odgovorio na prozivke da zastupnici manjina imaju manje glasova, on sam 890, a odlučujući su faktor u kreiranju vlade. Pri tome se osvrnuo na komentar voditeljice da ga dr. Željka Markić, ali ne samo ona, proziva da predstavnici manjina s malo dobivenih glasova, ukupno oko 20.000, predstavljaju prevagu u stvaranju vlade.

“Gospođi Markić odgovaram ono što sam već odgovarao. Mi imamo manje glasova zato što nas ima manje. To se zove pozitivna diskriminacija. To smeta ljudima iz udruga koje su… recimo desne, nećemo više reći ekstremne. Normalno da imamo manje glasove. Talijanska manjina je ne desetkovana, nego skoro uništena nakon Drugog svjetskog rata, istjerano je bilo 90 posto ljudi”, odgovorio je Radin.

Nije mu problematično ni što je jedini kandidat talijanske manjine.

“Ja sam bio jedini kandidat, što je najmanje moja krivica. A normalno je da birači nisu išli glasati u velikom broju kad je samo jedan zastupnik”, objasnio je nizak odaziv talijanskih manjina nedostatkom potrebe za većom mobilizacijom glasača.

Radin najdugovječniji saborski zastupnik

Radin, koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik

> Tko je Furio Radin, predstavnik talijanske manjine kojemu je ulazak u Sabor osiguran s jednim glasom?

> Kako se biraju zastupnici nacionalnih manjina i zašto je nekim kandidatima dovoljan jedan glas za ulazak u Sabor?

> (VIDEO) Radin traži od nove Vlade da uredi pitanje referenduma jer je “stvarao probleme u prošlom mandatu”

Na dan predaje kandidacijske liste Radin je novinarima opravdao kandidaturu ovim riječima: “Ovo je zadnji put da predajem kandidacijsku listu, a kandidirao sam se zato što je ostalo još puno neriješenih problema”.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. Radin je u XII. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu osvojio 1.676 glasova, dok za parlamentarne izbore 2011. nije vodio kampanju jer je bio jedini kandidat za zastupnika talijanske manjine pa mu je i tada kao i danas bio dovoljan samo jedan glas za dobivanje saborskog mandata. Na izborima 2016. Radin je imamo konkurenciju. Maurizio Zennaro je osvojio 27,36 posto, a Radin 72,65 posto glasova birača.

Maurizio Zennaro, nezavisni kandidat za zastupnika talijanske manjine, uoči izbora 2016. istaknuo je kako je Radin kao predstavnik Talijana u Saboru od daleke 1992., izgubio na svježini i nema više dovoljno snage boriti se za prava te nacionalne zajednice.

Predsjednik HDZ-a, uvjerljivog pobjednika parlamentarnih izbora, Andrej Plenković komentirao je nedavno mogućnosti sastavljanja Vlade s manjinama.

“Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, s HNS-om, Štromarom, čelnikom Reformista Čačićem i svi su spremni podržati HDZ. S njima smo odlično surađivali i oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo dobili od PRH mandat za sastavljanje nove vlade”, rekao je Plenković.

Tako će, između ostalih, i predstavnik talijanske nacionalne manjine, Furio Radin s osvojenih 890 glasova, još jednom biti jezičac na vagi.

S Pupovcem zahtijevao da na popisu stanovništva manjine potpisuju manjine, napad na GI Narod odlučuje…

Furio Radin rođen je 1950. u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je bio aktivan u Savezu socijalističke omladine Hrvatske u kojemu je bio zadužen za znanstvenu aktivnost mladih. U Hrvatski sabor prvi puta je ušao 1992. godine te je od tada reizabran sedam puta, 1995., 2000., 2003., 2007., 2011., 2015. i 2016. godine. Njegov brat Fabrizio Radin župan je Istarske županije.

U veljači 2020. godine Furio Radin je kazao: “Mi smo uz Plenkovića zato što smo za lijevi centar, a ne za desnicu”.

Tijek izborne kampanje 2016. Furio Radin kazao je da će se “dušom i tijelom nastaviti boriti protiv nacionalizma jer je on zlo ovih prostora” te je najavio da je za njega uvjet u sudjelovanju u vlasti formiranje Vlade u kojoj ministar neće biti Zlatko Hasanbegović. Podsjetimo, Hasanbegović mu se zamjerio kada je zbog sumnji u netransparentno trošenje novca, smanjio sredstva iz Ministarstva kulture namijenjena izdavačkoj kući Edit i La Voce del popolu, međutim Plenković će pristati na Radinove uvjete te Hasanbegović neće postati ministrom kulture, nakon čega i izlazi iz HDZ-a.

U svibnju 2018. godine Radin je referendumsku inicijativu Narod odlučuje o pravednijem izbornom sustavu prozvao “ksenofobičnošću i otporom prema svima koji ne zadovoljavaju nacionalni standard i koji su drugačiji”, te poručio kako s velikim zadovoljstvom sluša da su “svi koji politički zdravo i humanistički misle protiv tog referenduma”.

Kada je Narod odlučuje prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma Radin je javno na televiziji zaprijetio da će izaći iz vladajuće većine ako se referendumsko pitanje ne pošalje na Ustavni sud. Na to su iz GI Narod odlučuje poručili: “Gospodin Furio Radin bi sa svojih 1600 preferencijskih glasova onemogućio 3,7 milijuna stanovnika u RH, odnosno glasača da se izjasne po pitanju referenduma. Otkud gospodin Furio Radin zna da će Ustavni sud zaustaviti ovaj referendum i kako gospodin Furio Radin smatra da bi gospodin Plenković trebao zaustaviti volju naroda?”.

Furio Radin je zajedno s pripadnikom srpske manjine Miloradom Pupovcem ove godine od premijera Andreja Plenkovića tražio usvajanje amandmana u Hrvatskom saboru na Zakon o popisu stanovništva, kojim bi se omogućilo da pripadnike manjine na popisu stanovništva propisuju pripadnici manjina.

Taj je zahtjev za Narod.hr komentirao saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović:

“Ti zahtjevi gospode Pupovca i Radina se u suštini svode na sljedeće: prvo je da se u popis stanovništva uvede mogućnost deklariranja dva materinja jezika što je nepoznato u povijesti svih popisa stanovništva koji ovdje provode od 19. st. do danas. Drugi zahtjev je tipični segregacijski, zahtjev koji se u suštini svodi na to da pripadnike manjina popisuju isključivo pripadnici manjina, prevedeno: da Srbe popisuju Srbi. Kada bi se to načelo dovelo do svoje krajnosti, mogli bismo očekivati u budućnosti zahtjeve da žene popisuju isključivo žene, muškarce isključivo muškarci, heteroseksualce heteroseksualci, homoseksualce homoseksualci, visoke visoki, niske niski…”

Supruga mu 14 godina vodi Vladin ured

Supruga Furija Radina; Helena Štimac Radin od 2004. godine postaje predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH nakon čega 2012. godine postaje ravnateljicom istog Ureda što je i dan danas.

Inače, Radinova supruga je prva i, za sada, jedina ravnateljica tog Ureda, od njegovog osnivanja 2004. godine temeljem Zakon o ravnopravnosti spolova. Mandat ravnateljica traje 4 godina. Na prvi i drugi mandat birana je za vrijeme premijera Ive Sanadera, a na treći za vrijeme Zorana Milanovića. četvrti mandat joj je dao premijer Plenković prije u travnju 2018. godine.

Uz to, zanimljivo je da je prije nego što je postao župan Istarske županije, Radinov brat Fabrizio bio predsjednik pulske Zajednice Talijana, u kojoj se između ostaloga održali izbori talijanski sindikat umirovljenika SPI CGIL. Taj sindikat već preko 25 godina surađuje sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske kojeg vodi Jasna Petrović, bivša Radinova supruga, a u njega je učlanjeno oko 1.600 umirovljenika iz Hrvatske koji primaju talijansku mirovinu. To je otprilike broj glasova koji je Furio Radin dobio na zadnjim parlamentarnim izborima, velikom većinom u Istri.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.