Dr. sc. Hasanbegović za Narod.hr o Zakonu o popisu stanovništva: ‘Na djelu je pokušaj urušavanja načela nedjeljivosti hrvatske nacije’

Foto: Fah

„Riječ je o pokušaju dodatnog urušavanja ionako nikada oživotvorenog načela jedinstva i nedjeljivosti hrvatske nacije, kojoj pripadaju svi hrvatski državljani, bez obzira na etničko-vjersko podrijetlo i bilo koju drugu oznaku, tj. pokušaj da se putem etničkog i društvenog inženjeringa Hrvatska pretvori u višenacionalnu tvorevinu u kojoj će se vlast dijeliti ne putem oživotvorenja autentične narodne volje koju čine svi hrvatski državljani, već političkom trgovinom i pogodbom između takozvanih predstavnika takozvane većine i predstavnika takozvane manjine.“ – rekao je za Narod.hr predsjednik stranke Blok za Hrvatsku i saborski zastupnik dr. sc. Zlatko Hasanbegović komentirajući današnje glasovanje o Zakonu o popisu stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zakon koji su predložili vladajući, zastupnici nacionalnih manjina podnijeli su amandmane u kojima stoje nevjerojatni zahtjevi poput onog da se građani mogu izjasniti za dva maternja jezika i da prilikom popisivanja u područjima nastanjenog određenom manjinom i među popisivačima treba biti onih iz redova nacionalnih manjina.

Iako su vladajući odbili te amandmane, te je Zakon izglasan bez njih (svih 8 zastupnika manjina glasovalo je protiv Zakona), dr. sc. Hasanbegović nam otkriva da Vlada ipak planira popustiti zahtjevima predstavnika manjina i udovoljiti im prilikom donošenja podzakonskih akata.

> Izglasan Zakon o popisu stanovništva: Plenkovićev HDZ manjinama obećao ustupke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Popis stanovništva 2021.: Manjine traže da tamo gdje pretežno žive nacionalne manjine, popisivači također budu iz redova manjina

> Plenkovićev HDZ popustio koalicijskim partnerima: Među popisivačima će biti i predstavnici nacionalnih manjina

> Silvana Oruč Ivoš: Što se krije iza zahtjeva manjina za vlastitim popisivačima stanovništva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Jeste li prisustvovali današnjem glasovanju o popisu stanovništva? Zašto su predstavnici manjina glasovali protiv?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Prisustvovao sam. To je bio neuspjeli pokušaj političke iznude, točnije plaćanja političkog reketa i treba jasno reći da ovdje nije riječ o manjinskim zastupnicima već je riječ o dva konkretna zastupnika, g. Miloradu Pupovcu i g. Furiju Radinu, koji, zapravo, u suštini ne predstavljaju manjinske zastupnike, već takozvane „većinske“ zastupnike koji su već više od dva desetljeća tutori jalovoj i nesposobnoj političkoj eliti koja im plaća reket. Tako bi bilo i u ovom slučaju da nije riječ o protuustavnom segregacijskom zahtjevu na koji, barem zasad, nije mogla pristati Plenkovićeva trgovačka koalicija jer bi time išla ispod standarda kojeg su postavile vlade g. Ivice Račana i njegove političke pomajke Jadranke Kosor.

Ti zahtjevi gospode Pupovca i Radina se u suštini svode na sljedeće: prvo je da se u popis stanovništva uvede mogućnost deklariranja dva materinja jezika što je nepoznato u povijesti svih popisa stanovništva koji ovdje provode od 19. st. do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srbe će popisivati Srbi”

Drugi zahtjev je tipični segregacijski, zahtjev koji se u suštini svodi na to da pripadnike manjina popisuju isključivo pripadnici manjina, prevedeno: da Srbe popisuju Srbi. Kada bi se to načelo dovelo do svoje krajnosti, mogli bismo očekivati u budućnosti zahtjeve da žene popisuju isključivo žene, muškarce isključivo muškarci, heteroseksualce heteroseksualci, homoseksualce homoseksualci, visoke visoki, niske niski…

Ono što se danas u kuloarima moglo čuti je to da su ti zahtjevi privremeno povučeni i da je g. Plenković dao jamstva da će se oni provući kroz podzakonske akte o provedbi popisa stanovništva, o kojima ne odlučuje Sabor.

Zaključno, riječ je o pokušaju dodatnog urušavanja ionako nikada oživotvorenog načela jedinstva i nedjeljivosti hrvatske nacije, kojoj pripadaju svi hrvatski državljani, bez obzira na etničko-vjersko podrijetlo i bilo koju drugu oznaku, tj. pokušaj da se putem etničkog i društvenog inženjeringa Hrvatska pretvori u višenacionalnu tvorevinu u kojoj će se vlast dijeliti ne putem oživotvorenja autentične narodne volje koju čine svi hrvatski državljani, već političkom trgovinom i pogodbom između takozvanih predstavnika takozvane većine i predstavnika takozvane manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Izdvojili ste dvoje zastupnika manjina, međutim, svih 8 zastupnika bilo je protiv tog Zakona.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Dakle, svih 8 je glasovalo protiv, ali u suštini, kada govorimo o „manjinama“ i manjinskim zastupnicima uvijek je zapravo riječ o konkretnim predstavnicima konkretnih manjina – riječ je o g. Furiju Radinu i g. Miloradu Pupovcu. Svi ostali zastupnici manjina su zapravo dekor i instrument u njihovim rukama.

“Popis stanovništva je prvorazredno političko pitanje”

Narod.hr: Kako je o tom Zakonu glasovao Vaš klub?

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Mi smo se suzdržali od glasovanja jer nismo željeli biti instrument bilo kakve političke trgovine i zato jer smo željeli ustanoviti s kolikim brojem zastupnika u ovom trenutku računa Plenkovićeva trgovačka većina u Hrvatskom saboru.

Narod.hr: Vladajući su već dva tjedna odgađali glasovanje o ovom Zakonu.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović: Odgađali su, ali to je zapravo farsa jer je potpuno jasno da se ne mogu prihvatiti ti amandmani budući da su u osnovi protuustavni i ovdje je riječ o zakulisnoj političkoj trgovini koju javnost treba pozorno pratiti – kad se budu donosili podzakonski akti o provedbi popisa stanovništva. Dakle, popis stanovništva je prvorazredno političko pitanje jer se zapravo želi i dalje ustrajavati na etničkom inženjeringu putem kojega bi se onemogućilo utvrđivanje stvarnog broja stanovnika i njihove etničke pripadnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.