Plenkovićev HDZ popustio koalicijskim partnerima: Među popisivačima će biti i predstavnici nacionalnih manjina

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Vladajuće većina je popustila zahtjevima predstavnika nacionalnih manjina te će među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. biti i predstavnici nacionalnih manjina.

“Među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. bit će i predstavnici nacionalnih manjina”, najavio je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić.

Bačić: Popis na područjima nacionalnih manjina vodit će popisivači iz nacionalnih manjina

Podsjetimo, danas se glasuje o amandmanu Kluba manjina kojim se traži da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandmanu koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Manjinski zastupnici tražili su da se u članku 22 iza stavka 1 doda stavak 2 koji bi glasio: “Pri imenovanju popisivača u sredinama naseljenim nacionalnim manjinama obavezno će se voditi računa o imenovanju popisivača iz nacionalne manjine zastupljene na tom području”. U obrazloženju ovoga amandmana stoji da je on nužan kako bi se popis proveo uspješno i u sredinama gdje žive nacionalne manjine.

Prošlog je petka Bačić govorio suprotno:

“Prvi amandman po kojem bi građani mogli imati dva materinska jezika ne možemo prihvatiti. Nema potrebe za time. Svatko može kao materinski jezik uzeti koji želi, ali ne može imati dva. Nisam siguran da to uopće postoji u nekim drugim državama – rekao je Bačić. U odnosu na drugi amandman rekao je da za njime nema potrebe, ukazao na to da su se dosad provela tri popisa stanovništva po istim pravilima i da nitko nije imao primjedbe.”, kazao je Bačić.

> Danas glasovanje o amandmanu manjina: Traže pravo upisa više materinskih jezika u popisu stanovništva

“Hoćete li udovoljiti Pupovcu da manjine same sebe popisuju? Možda bi bilo najbolje da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškove prijevoza kad prevozi ljude u Hrvatsku” rekao je zastupnik Zekanović tijekom rasprave o amandmanima prošlog petka, a Pupovac mu je odgovorio: “Hrvoje Srboljub Zekanović je pokazao zašto Klub smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena.”

Pupovac tvrdi: Društvo nije tolerantno

Uoči današnje sjednice, čelnik SDSS-a Milorad Pupova izjavio je da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva:

“HDZ ne želi pristati na te amandmane, mi ne želimo pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva”, kazao je Pupovac te dodao: “U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancija, a niti u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima”.

Klub manjina traži izjašnjavanje za više materinskih jezika

Predstavnici manjina također su zatražili izmjenu sintagme “materinski jezik” u “materinski jezici”. Naveli su da je amandman rezultat prakse nekih europskih zemalja koje svojim građanima omogućavaju izjašnjavanje kao govornika više materinskih jezika.

Klub zastupnika nacionalnih manjina čini predsjednik koji je uputio amandmane Vladimir Bilek, potpredsjednici Robert Jankovics i Veljko Kajtazi te članovi: Dragana Jeckov, Milorad Pupovac, Boris Milošević, Ermina Lekaj i Furio Radin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr