Danas glasovanje o amandmanu manjina: Traže pravo upisa više materinskih jezika u popisu stanovništva

Zagreb, 20.04.2018. - U podne je zapoèelo glasanje u Hrvatskom saboru. Na fotografiji Furio Radin, Milorad Pupovac. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Nakon što se prošlog petka raspao kvorum, glasanje o Prijedlogu Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine odgođeno je za danas.

Glasovat će se o amandmanima Kluba manjina kojima se traži da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Klub zastupnika nacionalnih manjina čini predsjednik koji je uputio amandmane Vladimir Bilek, potpredsjednici Robert Jankovics i Veljko Kajtazi te članovi: Dragana Jeckov, Milorad Pupovac, Boris Milošević, Ermina Lekaj i Furio Radin.

Klub manjina traži izjašnjavanje za više materinskih jezika

Predstavnici manjina su zatražili izmjenu dva zakonskog članka. Jedan se odnosi na sintagmu “materinski jezik” koja bi se promijenila u “materinski jezici”. Naveli su da je amandman rezultat prakse nekih europskih zemalja koje svojim građanima omogućavaju izjašnjavanje kao govornika više materinskih jezika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [110.25 KB]

Drugi amandman: Popisivači u sredinama s manjinama trebaju biti manjine

Drugi amandman odnosio se na popisivače. Manjinski zastupnici tražili su da se u članku 22 iza stavka 1 doda stavak 2 koji bi glasio: “Pri imenovanju popisivača u sredinama naseljenim nacionalnim manjinama obavezno će se voditi računa o imenovanju popisivača iz nacionalne manjine zastupljene na tom području”. U obrazloženju ovoga amandmana stoji da je on nužan kako bi se popis proveo uspješno i u sredinama gdje žive nacionalne manjine.

“Hoćete li udovoljiti Pupovcu da manjine same sebe popisuju? Možda bi bilo najbolje da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškove prijevoza kad prevozi ljude u Hrvatsku” rekao je zastupnik Zekanović, a Pupovac mu je odgovorio: “Hrvoje Srboljub Zekanović je pokazao zašto Klub smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena.”

Vlada je Zakon uputila u Sabor 30. siječnja, a već je idućeg dana prihvaćeno da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer je ostalo malo vremena da se obave sve pripreme za popis stanovništva. Rasprava o zakonu bila je otvorena i zaključena u srijedu 19. veljače, a u petak 21. veljače, bilo je predviđeno glasanje.

Sve je krenulo kod očitovanja o amandmanima koje je na zakon o popisu stanovništva podnio Klub manjina. Amandmane je prvo odbio Vladin predstavnik, pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio stanku kako bi se Klub dogovorio o načinu glasovanja o samom zakonu.

“Kolege iz Kluba HDZ-a informirali su me da će Klub nacionalnih manjina provesti dodatne konzultacije, pa ćemo glasovati idući petak”, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Branko Bačić, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio je da vladajuća većina nije upitna. Klubovi HDZ-a i nacionalnih manjina održali su sastanak, a Klub manjina tražio je određeno vrijeme za konzultacije oko izglasavanje zakona o popisu stanovništva, rekao je Bačić novinarima.

“Prvi amandman po kojem bi građani mogli imati dva materinska jezika ne možemo prihvatiti. Nema potrebe za time. Svatko može kao materinski jezik uzeti koji želi, ali ne može imati dva. Nisam siguran da to uopće postoji u nekim drugim državama – rekao je Bačić. U odnosu na drugi amandman rekao je da za njime nema potrebe, ukazao na to da su se dosad provela tri popisa stanovništva po istim pravilima i da nitko nije imao primjedbe.”, kazao je Bačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr