Vrček: Komu zapravo treba himalajska sol?

vrček
Foto: pharma.unizg.hr

Državni inspektorat Republike Hrvatske nedavno je obavijestio potrošače da se s tržišta povlači himalajska kamena sol. Otkriveno je da se u tom proizvodu nalaze čestice mikroplastike te kao takav nije prikladan za jelo. Mnogi su neugodno iznenađeni jer žive u uvjerenju (ili je stvoren mit?) da je sol iskopana podno Mount Everesta besprijekorna, čista i zdrava. Za prisutnost plastike u soli okrivljeni su plastični dijelovi mlinca, no to je možda samo dobar izgovor, piše Valerije Vrček za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo soli, malo plastike

Za razliku od razvikane himalajske soli, pojava mikroplastike u »običnoj« morskoj soli očekivana je posljedica masovne uporabe polimernih materijala. Trošenjem ili habanjem svaki plastični materijal, ambalaža, tekstil, automobilska guma ili namještaj, emitira mikroplastične čestice, koje najvećim dijelom završavaju upravo u moru. Stoga tragovi mikroplastike i nanoplastike u morskoj soli nisu iznenađenje, nego redovit sastojak. Srećom, količina soli koja se nalazi na prosječnom dnevnom meniju čovjeka vrlo je mala pa su plastični sateliti – beznačajna doza.

Znanstveni podatci

Umišljaj da planinska ili himalajska, za razliku od one morske, ne sadrži plastiku nema znanstvenu potvrdu. Naprotiv, znanstvenici uredno objavljuju radove u kojima pokazuju i mjere prisutnost poliestera, poliamida ili poliuretana na Tibetanskoj visoravni, na vrhovima i u rijekama Himalaje, poput Gangesa ili Brahmaputre (Sci. Tot. Env. 2023, 874, 162945). Štoviše, u nedavno objavljenoj studiji, u kojoj se uspoređuju različite soli na tržištu, autori upozoravaju da su upravo slani uzorci s Himalaje najviše onečišćeni plastikom (Env. Sci. Poll. Res. 2023, 30, 930). U prosjeku je 175 plastičnih mikročestica u kilogramu soli.

Plastika na krovu svijeta

Mikroplastiku raznose vjetrovi, a u transportu polimernih fragmenata sudjeluju i oblaci. Stoga su najudaljeniji i nenaseljeni prostori Zemlje također plastificirani. Nema rudnika soli ili solane na obali koja nije začinjena plastičnim ostatcima. Kao što je led s Antarktike onečišćen mikroplastikom, kao što su koralji na dnu oceana prekriveni plastičnim maskama, tako i sol s himalajskih uzvisina sadrži tragove usitnjene plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Vrček: Kemija, fizika, mrtva priroda

Smatra se da, uz ostalo, turisti i planinari svojom opremom i šatorima također pridonose plastifikaciji osvojenih himalajskih vrhova i obližnjih nalazišta obojene soli. U svakom slučaju svaka je sol, paška, tuzlanska ili himalajska, podložna globalnoj kontaminaciji mikroplastikom.

Sve je to natrijev klorid

Nije jasno zbog čega bi netko u Hrvatskoj u svojoj kuhinji želio baš himalajsku sol. U toj kamenoj soli nema nikakva posebnoga sastojka, njezina je vrijednost jednaka običnoj kuhinjskoj soli. Njezina, nekima privlačna, ružičasta boja obična je hrđa. To su tragovi željeza u obliku oksida koji nije probavljiv, odnosno ne može se, nažalost, apsorbirati u krv. No osim željeza, poznato je, himalajska sol može sadržavati i tragove olova. To je toksični teški metal kojemu nije mjesto u prehrani ljudi. Naposljetku, u himalajskoj soli nema joda više nego u morskoj soli. Radi se o važnom bioelementu koji je važan u sprječavanju pojave gušavosti i drugih medicinskih problema sa žlijezdom štitnjačom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko želi kruha preko pogače?

Ako je kupnja himalajske soli pogonjena potrebom za posebnim ili drukčijim, onda je cvijet soli (fleur de sel) bolji i domišljatiji izbor. S limunom ili mediteranskim začinima. Osim toga, proizvodi hrvatskih solana, paške, ninske ili stonske, obogaćeni su pričama, poviješću, tradicijom, kvalitetom… Stoga je kupnja takvih slanih, domaćih suvenira pismenija i inovativnija odluka potrošača. A za one avanturističkoga duha naše solane omogućuju i sudjelovanje u ljetnoj berbi soli. S druge strane, ako himalajska sol na policama naših trgovina zaista dolazi iz Pakistana, zasigurno je opterećena rizicima transportnih onečišćenja.

Plastika u soli, bilo morskoj ili himalajskoj, svakako je ekološki poraz, no sol nije važan izvor izloženosti čovjeka mikroplastici jer se dnevni unos toga začina važe tek u miligramima. Voda je i dalje glavni vektor za konzumaciju plastike. I to ne slana voda, nego ona iz plastičnih boca.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.