Pužići od dizanog tijesta s limunom i borovnicama

Izvor: Slatki svijet

Isprobajte slatke pužiće od dizanog tijesta s limunom i borovnicama! Dodatnu sočnost daje im ukusan preljev od šećera, maslaca, mlijeka i limuna, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Dizano tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • ½ svježeg kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
Nadjev
  • 60 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 2 limuna
  • 300 g borovnica
Preljev od šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 ml mijeka
  • 40 g otopljenog maslaca
  • sok od ½ limuna
  • naribana korica 1 limuna
  • prstohvat soli

Priprema

Svježi kvasac razmrvite u zdjelici pa dodajte malo šećera i toplog mlijeka (oduzmite od ukupne količine). Promiješajte i ostavite kvasac 15 minuta da se zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno, šećer i sol. Dodajte toplo mlijeko, ulje, pripremljeni kvasac i razmućeno jaje. Kuhačom ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu da se diže. Kada tijesto udvostruči volumen premijesite ga i ostavite još pola sata da se diže.

Tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine u obliku dugačkog pravokutnika. Tijesto premažite otopljenim maslacem i posipajte mješavinom šećera i limunove korice. Preko toga ravnomjerno rasporedite borovnice. Najbolje je koristiti svježe borovnice. Ako koristite zamrznute, svakako ih odledite i dobro ocijedite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto zarolajte pa režite male pužiće (roladice). Pužiće od tijesta slažite na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom ostavljajući malo mjesta između svakog pužića. Pužiće od dizanog tijesta pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 ℃.

Dok se pužići peku pripremite preljev. Šećer u prahu pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i prelijte preko toplih pužića. Od ove količine tijesta dobit ćete pun veliki lim za pečenje, cca 24 pužića. Ja sam ispekla pola količine, a ostatak pužića sam spremila u škrinju pa ću ih kroz tjedan ispeći!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.