Isprobajte slatke pužiće od dizanog tijesta s limunom i borovnicama! Dodatnu sočnost daje im ukusan preljev od šećera, maslaca, mlijeka i limuna, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- ½ svježeg kvasca
- 300 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 g maslaca
- 70 g šećera
- 2 vanilin šećera
- naribana korica 2 limuna
- 300 g borovnica
- 200 g šećera u prahu
- 250 ml mijeka
- 40 g otopljenog maslaca
- sok od ½ limuna
- naribana korica 1 limuna
- prstohvat soli
Priprema
Svježi kvasac razmrvite u zdjelici pa dodajte malo šećera i toplog mlijeka (oduzmite od ukupne količine). Promiješajte i ostavite kvasac 15 minuta da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer i sol. Dodajte toplo mlijeko, ulje, pripremljeni kvasac i razmućeno jaje. Kuhačom ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu da se diže. Kada tijesto udvostruči volumen premijesite ga i ostavite još pola sata da se diže.
Tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine u obliku dugačkog pravokutnika. Tijesto premažite otopljenim maslacem i posipajte mješavinom šećera i limunove korice. Preko toga ravnomjerno rasporedite borovnice. Najbolje je koristiti svježe borovnice. Ako koristite zamrznute, svakako ih odledite i dobro ocijedite.
Tijesto zarolajte pa režite male pužiće (roladice). Pužiće od tijesta slažite na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom ostavljajući malo mjesta između svakog pužića. Pužiće od dizanog tijesta pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 ℃.
Dok se pužići peku pripremite preljev. Šećer u prahu pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i prelijte preko toplih pužića. Od ove količine tijesta dobit ćete pun veliki lim za pečenje, cca 24 pužića. Ja sam ispekla pola količine, a ostatak pužića sam spremila u škrinju pa ću ih kroz tjedan ispeći!