Koliko novca Tomašević daje za financiranje fetiš festivala i sadomazohističkog partyja na dan pada Vukovara?

bdsm
Foto: fah, snimka zaslona, Montaža: Narod.hr

Na dan pada Vukovara u Zagrebu se odvija fetiš festival i BDSM party WIITWD. Organizira ga udruga SM-Art Hrvatska, a radi se o privatnom partiju. No, spornim se može smatrati to što ga na jedan od najbitnijih i najbolnijih dana u hrvatskoj povijesti financira Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga SM-Art Hrvatska u čast svog petog rođendana organizira četvrti WIITWD, Fetish Festival i BDSM privatni Play Party. SM-Art Hrvatska prva je “neprofitna udruga u RH koja ciljano okuplja pripadnike BDSM i fetiš kulture”, stoji u opisu na njihovom Facebook profilu. BDSM i fetiš kultura među velikim brojem ljudi smatra se nastranom. Sam naziv udruge “SM”, čini se, skraćenica je za sadomazohizam. S druge strane, naziv festivala WIITWD također je skraćenica za frazu “What it is that we do” koja se koristi u zajednicama alternativne seksualnosti i obuhvaća sve ono što drugi smatraju nastranim.

>Milanović Litre: Na dan pada Vukovara Grad Zagreb sponzorira događaj koji promovira nastrane seksualne aktivnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko novca Grad daje za festival?

WIITWD ove godine održava se točno na dan kada se cijela Hrvatska prisjeća vukovarske žrtve. Uz to, događaj financira Grad Zagreb pod vodstvom Tomislava Tomaševića. Treba svakako napomenuti da je ovaj događaj financirao Grad još u vrijeme Milana Bandića. U 2020. godini Grad je za fetiš festival izdvojio 4 000 kuna. Ove godine ta je cifra gotovo udvostručena pa će tako festival iz proračuna Grada dobiti 1 000 eura, odnosno 7 534,50 kuna.  2022. festival je financiralo i Ministarstvo kulture s 10 000 kuna.

Možda će vas zanimati

Kadrovi s tzv. Povorke ponosa sve više podsjećaju na SAD: Sado-mazo oprava i haljina od kondoma - sve to pred djecom

U povorci je bio i polugoli muškarac sa sado-mazo opremom i opet – u blizini djeteta. Sve ovo podsjeća na slične manifestacije u SAD-u

U najavi događaja navodi se da se radi o privatnom Play Partyju, odnosno zabavi koja zahtijeva BDSM i fetiš odjeću i posebno opremljen prostor. Organizatori napominju da bez prikladnog dress codea ulaz neće biti moguć.

Što znači BDSM i fetiš?

BDSM je kratica za seksualne aktivnosti igranja uloga i odnosa u seksualnom kontekstu, a odnosi se na pojmove: Bondage – Discipline (ili Dominance), Submission (ili Sado-) – Masochism (ropstvo/disciplina, dominacija/pokoravanje, sadizam/mazohizam). Kako piše na Wikipediji, BDSM uključuje ostvarivanje fantazija o dominaciji, pokoravanju, ograničavanju, nadzoru, vezivanju, kažnjavanju i seksualiziranom bolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Ovako homoseksualci u Hollywoodu vide ‘zabavu za cijelu obitelj’: Javni prikazi davljenja, polugoli muškarci…

Kada je u pitanju fetiš, odnosno fetišizam Enciklopedija ga opisuje kao erotsku fiksaciju na određeni objekt: “predmet (npr. cipele, čarape, rukavice i dr., odn. odjeću i obuću osobita materijala), negenitalni dio tijela (npr. stopalo, pazuho, kosu i dr.; također parcijalizam), tip tijela (npr. pretilo, mišićavo, rasno specifično i dr.) ili tjelesne izlučevine (npr. urin, fekalije i dr.). Može biti dijelom nepatološke seksualne prakse (često u sklopu kulture sadomazohizma) ili se odnositi na vrstu parafilije”.

Možda će vas zanimati

Zašto se šuti o hiperseksualizaciji djece na homoseksualnim povorkama?

Naime radi se o hiperseksualizaciji djece odnosno o seksualnom nasilju nad djecom, zaključili su stručnjaci u Norveškoj.

BDSM i fetiš kultura uključuju posebnu opremu i kožnu odjeću poput bičeva, lisica, maski, opremu za vezivanje raznih dijelova tijela i slično. Treba spomenuti da su upravo takvi komadi odjeće i opreme postali sastavni dio LGBTQ parada u SAD-u, ali počinje se pojavljivati i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge savjetnik u ministarstvu

Udruga SM-Art, prema web stranici FinInfo, registrirana je za održavanje tribina, predavanja, seminara, diskusija, radionica kao i tematskih okupljanja, festivala, izložaba i drugih manifestacija. Između ostalog i izdavanje tiskanih i audiovizualnih materijala, reklamnog materijala – plakati, brošure, publikacije, katalozi, te računalnih programa vezano uz djelatnosti Udruge i izrada web stranica i blogova, organiziranje putovanja i suradnje sa srodnim udrugama.

>Ustavni stručnjak Palić o djeci izloženoj transrodnoj osobi s haljinom od prezervativa: To su zlostavljana djeca

Udruga je osnovana 2018., a predsjednik i osnivač je Goran Blagus, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog. Zanimljivo je, kako stoji na stranici Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, Blagus je od 2004. do 2017. bio zaposlen kao viši stručni savjetnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a od 2017. kao viši stručni savjetnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.