Koliko sredstava iz javnih izvora dobivaju organizacije koje su podržale prosvjed ‘antifašista’ u Zagrebu?

Foto: fah

Prosvjed „Moj izbor je antifašizam“ održan je u ponedjeljak u Zagrebu. Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko stotina ljudi, a tema skupa bilo je nezadovoljstvo promjenom imena trga komunističkog diktatora Josipa Broza Tita u Trg Republike Hrvatske.

Ove organizacije u pravilu najviše sredstava dobivaju od svih nas poreznih obveznika.

Vrlo je zanimljiv podatak da zbroj iznosa koje su dobili organizatori potpore Titu iz javnih izvora samo za 2015., navedeni dalje u članku – iznosi čak 45 888 000 kuna.

(FOTO) Na ‘antifašističkom’ skupu u Zagrebu isticane zastave sa zločinačkim simbolima – hoće li policija reagirati kao u Kninu?

Na zagrebačkom prosvjedu uočene su zastave sa zvijezdom petokrakom koje izazivaju sjećanja na doba državnog terora i diktature; na vrijeme kada su pod istom tom zvijezdom petokrakom učinjeni brojni zločini.

Skup su podržale 22 organizacije čiji popis donosimo u nastavku, a rezultat brojnih podupirateljskih organizacija bilo je tek nekoliko stotina prosvjednika.

Antifašistička liga Hrvatske
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Documenta
Društvo Josip Broz Tito
Građansko-liberalni savez (GLAS)
Lezbijska grupa Kontra
Kulturnjaci2016
Mreža antifašistkinja Zagreba
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Socijalistička radnička partija Hrvatske
Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)
Srpsko narodno vijeće
Naprijed Hrvatska
Nova ljevica
Održivi razvoj Hrvatske (ORaH)
Protagora
Radnička fronta
ZA GRAD
Zagreb je naš!
Ženska mreža Hrvatske

Dvadeset i dvije navedene organizacije – udruge, ali i političke stranke, godišnje iz javnih izvora dobivaju milijune kuna. Iako podatci za određene organizacije za 2015. godinu ne postoje (neke tada još nisu postojale ili su neformalne udruge) zanimljivi su podatci koji govore o tome kolike su svote novca u toj godini dobile za financiranje različitih projekata.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [31.67 MB]

Srpsko narodno vijeće, jedan od podupiratelja skupa, u 2015. godini primilo je 12 milijuna kuna iz javnih izvora. Njihov tjednik „Novosti“, koji je nedavnom naslovnicom „Lijepa naša lijepo gori“ diskreditirao Hrvatsku i poticao na mržnju prema njoj, iz javnog proračuna Hrvatske u 2015. godini primio je 3 200 000 kn. Ostatak novca od gotovo 9 milijuna kuna iskorišten je u svrhu nekih drugih projekata i manifestacija.

Udruga U ime obitelji u veljači ove godine napravila je dotadašnju analizu članaka iz tjednika Novosti i dostavila izvješće premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakonaprema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Savjet za nacionalne manjine i ove je godine će financirati SNV s 3,7 milijuna kuna, od toga tjednik ‘Novosti’ sa iznosom od 3,2 milijuna kuna, iako su 2016. godine zloupotrijebili i istu količinu proračunskog novca.

Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

Plenković daje, a Hrvati plaćaju da Pupovčeve Novosti huškaju na mržnju prema Hrvatskoj

Centar za mirovne studije u 2015. godini primio je sredstva u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna, a Centar za ženske studije oko 760000 kuna.

Mreža antifašistkinja Zagreb kroz dva projekta u 2015. dobila je 80 000 kn, a Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske nešto više od 600 000 kuna.
U obranu imena trga Josipa Broza Tita stalo je i Društvo Josip Broz Tito koje je 2015. iz javnih izvora primilo 38 000 kn. Lezbijska grupa Kontra u toj je godini dobila 210 000 kuna, a Documenta oko 600 000 kuna.

Od političkih stranaka koje su podržale skup, očekivano, SDP je stranka koja je iz državnog proračuna dobila najviše novca – 29 milijuna kuna. Uz prihod iz državnog proračuna, onaj iz proračuna lokalnih jedinica iznosi 8 milijuna kuna.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [230.00 B]

Brojne organizacije s brojnim prihodima iz javnih izvora ipak skupom nisu izazvale veći interes građana. Broj prosvjednika u nesrazmjeru je s brojem organizacija koje su skup podržale. Iz dvadeset i dvije podupirateljske organizacije na prosvjedu se okupilo tek oko 200 ljudi. U obranu imena Titova trga došla su već poznata lica poput glumaca Vilija Matule i Urše Raukar te Sandre Benčić iz nevladinih udruga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr