Komemoracija Zvonimiru Markoviću: ‘Komunisti su ga u montiranom procesu 1949. osudili na 15 godina strogog zatvora’

Foto: hdz.hr

Komemorativni skupom u srijedu je u palači Milesi u Splitu odana počast Zvonimiru Markoviću, prvom veleposlaniku Republike Hrvatske u Beogradu i prvom predsjedniku splitskoga HDZ-a koji je umro 28. prosinca 2018. u 91. godini.

Bivši ministar vanjskih poslova akademik Davorin Rudolf je istaknuo kako je Markovićeva uloga u stvaranju hrvatske države bila povijesna. “Zvonimir Marković je bio povijesna figura suvremenoga političkog života Splita i Hrvatske, sudionik je demokratskih promjena i uspostave višestranačja u Hrvatskoj krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća”, rekao je Rudolf.

Zvonimir Marković je na prvim demokratskim izborima 1990. godine izabran za zastupnika u Hrvatskome saboru i preuzeo je dužnost predsjednika saborskog Odbora za socijalnu skrb i zdravstvo, 1994. godine preuzima iznimno odgovornu dužnost predstojnika Ureda Vlade Republike Hrvatske u Beogradu, a nakon uspostave diplomatskih odnosa 1997. godine i dužnost prvog veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu. Bio je istinski domoljub koji se stavio na raspolaganje Hrvatskoj i hrvatskome narodu onda kad je to bilo najpotrebnije, rekao je predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić.

“Dužnost prvog predsjednika organizacije HDZ-a u Splitu Marković je preuzeo u najtežim vremenima, kad se ta organizacija tek ustrojavala, kad je još duboko bila pod svakodnevnom prismotrom represivnog aparata bivše Jugoslavije, kad je ta dužnost nosila iznimnu žrtvu i rizik”, rekao je Škorić.

Posebno je istaknuo žrtvu koju je Marković zbog svojih hrvatskih stajališta podnio u doba komunističke diktature. “Njegovo djelovanje je zapazio represivni aparat komunističke vlasti i u montiranom procesu ga je 1949. godine osudio na 15 godina strogog zatvora od kojih je odslužio čak 11 godina u najgorim zatvorima, u Lepoglavi i Staroj Gradišci,” rekao je Škorić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je rekao da je Split ponosan na angažman Zvonimira Markovića i njegove “brze reakcije i donošenje odluka” onda kad je to bilo najpotrebnije.

Posljednji ispraćaj Zvonimira Markovića bio je danas (srijeda, 2. siječnja) u njegovu rodnom selu Kučinama u blizini Solina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina