Konferencija EK: Ključni prioritet u obrani vladavine prava su edukacija te komunikacija sudstva i građana

Zagreb, 17.06.2019. - Održana je konferencija "Vladavina prava u Europskoj uniji: perspektiva jaèanja i izazovi buduænosti", u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Konferencija se održava zbog potrebe da se uèini više kako bi se vladavina prava obranila, uèvrstila i oèuvala te potrebe boljega promicanja vladavine prava, ranoga sprjeèavanja rizika od kršenja vladavine prava i pronalaženja uèinkovitoga odgovora. Na konferenciji su sudjelovali ministar pravosuða Dražen Bošnjakoviæ (S), sutkinja Vrhovnog suda RH i zamjenica predsjednika Državnog sudbenog vijeæa Gordana Jalšoveèki (2L), puèka pravobraniteljica Lora Vidoviæ (2D) te Ivan Novosel (D) iz Kuæe ljudskih prava. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

U organizaciji predstavništva Europske komisije u Zagrebu u ponedjeljak u Kući Europe održana je konferencija ”Vladavina prava u EU: perspektiva jačanja i izazovi budućnosti” tijekom koje je zaključeno kako je posljednjih godina vladavina prava u Europi pod sve većim pritiskom te da je kroz edukaciju sudstva i građana i njihovu međusobnu komunikaciju potrebno učiniti više kako bi se vladavina prava obranila, učvrstila i očuvala u cijeloj Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom konferencije na kojoj su sudjelovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, sutkinja Vrhovnog suda i zamjenica predsjednika Državnog sudbenog vijeća Gordana Jalšovečki, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava te Tamara Ćapeta, profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta, istaknuto je da, uz visoku razinu vladavine prava u svim članicama EU, edukacija, obrazovanje, digitalizacija te komunikacija pravosuđa i građana mora biti ključni prioritet Hrvatske i EU.

”Prioritet hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. bit će vladavina prava u svim zemljama članicama. Smatramo da sve članice Unije moraju imati visoku razinu vladavine prava”, kazao je Bošnjaković podsjetivši da je Hrvatska u pristupnim pregovorima poduzimala reformske mjere kako bi dosegnula razinu da postane članica EU.

Ministar je kazao da se u hrvatskom pravosuđu poduzimaju brojne mjere kako bi ono bilo što je moguće efikasnije te da je pritom najveći prioritet na neovisnosti sudstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladavina prava u fokusu hrvatskog predsjedanja Unijom

”Iako ne postoje obrasci zbog različitosti pravosudnih sustava među državama članicama EU, tijekom našeg predsjedanja Unijom posebnu pozornost posvetit ćemo vladavini prava. Uz to, snažno ćemo podupirati važnost digitalizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj ”, rekao je Bošnjaković, najavivši i veće zalaganje u edukaciji sudaca i državnih odvjetnika.

Govoreći o percepciji neovisnosti pravosuđa u javnosti, Gordana Jalšovečki je naglasila da je Hrvatska kao članica EU dužna poštivati vladavinu prava, a njezino pravosuđe pritom biti stručno i efikasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Iako bilježimo određene zaostatke, suci marljivo rade i kvalitetno ostvaruju rezultate koju im je namijenio Ustav RH”, ocijenila je sutkinja Vrhovnog suda kazavši da je čudi kako je percepcija o neovisnosti sudstva u Hrvatskoj lošija od onih u Poljskoj i Mađarskoj koje ne poštuju stečevine EU čime se narušavaju demokratske vrijednosti.

Analizirajući vladavinu prava iz perspektive pučke pravobraniteljice, Lora Vidović naglasila je da građani svoju negativnu percepciju pravosuđa temelje na nezadovoljstvu i brojnim pritužbama na sudske odluke, dugotrajnosti postupaka i donošenju odluka na netransparentan način.

Vidović: Nužno otkloniti uzroke negativne percepcije pravosuđa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne može se reći da percepcija nije točna. Kategorički tvrditi da je percepcija jedno, a stvarnost drugo je guranje glave u pijesak. Nije odgovornost na građaninu da odjednom promijeni mišljenje već je na institucijama da rezultatima zasluže povjerenje građana”, istaknula je Vidović.

Za dijalog institucija i građana zalaže se i Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava koji je posebno istaknuo obrazovanje, edukaciju i komunikaciju kao rješenja za goruća pitanja vladavine prava u Hrvatskoj i EU. ”Hrvatska od 1. siječnja iduće godine, kada će predsjedati Europskom unijom, kroz poticanje edukacije sudaca i građana ima prilike pojačati vlastite napore te poticati i druge u podizanju razine neovisnosti sudstva, sloboda medija i razvoja civilnog društva”, smatra Novosel.

S Novoselom se složila i voditeljica panel diskusije te profesorica europskog javnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Tamara Ćapeta koja je istaknula da je edukacija prioritet u jačanju vladavine prava u EU.

”Budući da prethodna iskustva upućuju na to da u Uniji postoji potreba za boljim promicanjem vladavine prava, ranim sprječavanjem rizika od kršenja vladavine prava i učinkovitim odgovorom na probleme kada se pojava, pitanje obrazovanja i edukacije je presudno u mijenjaju situacije u pravosuđu na bolje i popravljanju aktualnih brojki iz godišnjeg Pregleda stanja u području pravosuđa u EU za 2019. kojim se procjenjuju neovisnost, kvaliteta i učinkovitost pravosudnih sustava država članica”, zaključila je Ćapeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.