Kovačević: Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se ide s memorandumom

Kovačević
Zagreb, 06.10.2022. - Hrvatski sabor, 25. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Na fotografiji Dragan Kovačević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Dragan Kovačević, bivši šef Janafa kojeg je Uskok optužio da je u zamjenu za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama primio 6,2 milijuna kuna mita, odlučio je na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije progovoriti što zna o tajnom sastanku u Vladi na kojem je Plenković naredio Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije.

> Vladajući htjeli zaustaviti Antikorupcijsko vijeće o INA-i; Grmoja: To neko partijsko pravo u kojemu se koristite smicalicama nije mi jasno

Sjednica Anitkorupcijskog vijeća, sazvana zbog afere u INA-i počela je u četvrtak u Hrvatskome saboru, no premijer, iako je bio pozvan, nije došao na javno saslušanje, kao ni bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, niti bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić.

Članovi Vijeća su predsjednik Nikola Grmoja (Most), potpredsjednik Damir Habijan (HDZ) te Siniša Jenkač (HDZ), Mirela Ahmetović (SDP), Dalija Orešković (SSiP), Dario Umljenović, Marija Udiljak, Bernard Topić, Krešimir Planinić. Željko Jovanović i Zorislav Antun Petrović. Na sjednici Vijeća mogli su sudjelovati i drugi zastupnici.

Odmah na početku burna rasprava

Već na samom početku bilo je burno. Nikola Grmoja otvorio je sjednicu, a odmah se za riječ javio Hrvoje Zekanović koji je tražio da se utvrdi ima li kvoruma.

“Ima kvoruma”, rekao mu je Grmoja.

“Nema kvoruma!”, nastavio je Zekanović i zamolio Grmoju da prebroji sve članove.

“Nažalost, nemate oči na potiljku”, rekao je Grmoja nakon što je prebrojao članove i utvrdio da kvorum postoji.

Pojavio se Kovačević

A onda se pojavio Kovačević, kojeg je Grmoja zamolio da iznese svoja saznanja oko uloge premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića oko preusmjeravanja nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja Rafinerije nafte Sisak.

“Možete li tu svoju priču potkrijepiti određenim dokumentima?”, upitao je Grmoja.

“Nadam se da ćete mi dati da izgovorim svoje riječi, spreman sam za sva pitanja, dijelom i ona koja neće biti ugodna, pa i uvrede i provokacije. Svašta sam prošao pa me ni najveće uvrede neće pokolebati. Nisam ovdje došao kao pokajnik, došao sam ovdje, što bi rekao magistar Plenković, i radi javnosti”, rekao je Kovačević, uvodno se predstavivši i rekavši kako je on doktor ekonomskih znanosti, a prije privođenja, kako je rekao, bio je i predsjednik Uprave Janafa.

“Što se tiče poslovanja, ono je išlo u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska danas bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo gotovo milijun tona skladišnog kapaciteta za vrijeme mog mandata. Napravili pravce, povezali cijeli sustav, sve je to trajalo devet godina i u jednom trenutku kad je sustav došao na svoje, onda mi je došla milicija”, rekao je Kovačević, dodavši da se na sastanak Vijeća nije došao braniti, ali da mora reći jednu rečenicu.

Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum

“Vi slušate jednu stranu, to su tužitelji, koji prenesu medijima, a vi to pročitate i donesete zaključak. Istina je malo drugačija. Tužitelj je samo jedna strana u postupku. Što se tiče odnosa Ine i Janafa Siska, najviše me ponukalo oko toga da su radnici toga istog Siska. Ja sam bio u uredu magistra Plenkovića jednom. Taj sastanak je bio pripreman na nivou ministara. Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum. Taj je pritisak vršen 10 godina, ja 10 godina to slušam. Ja sam doslovno rekao da je to iznad mojih shvaćanja korporativnog upravljanja”, rekao je Kovačević i dodao da se oko još jedne strane mora ograditi.

“Što se tiče Janafa, ja bih sutra potpisao taj ugovor. To je najbolji korporativni ugovor. Mi smo zaradili na tome i kad kažu da sam ja dalje potpisivao, da”, iznio je Kovačević te rekao kako je taj memorandum političko pitanje, on je politički papir.

“INA i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše. Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro. A nije dobro da milijun tona izvezete svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate 3-4 puta skuplje”, rekao je Kovačević.

Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide

Na tom sastanku je bilo šest ljudi. Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi, prepričao je Kovačević.

Kovačević je dodao da na sastanke u Inu nije išao, ali da je memorandum potpisan. “Cijela bit toga je potpisivanje memoranduma. Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena”, rekao je Kovačević.

“Kad smo potpisali, ja sam rekao uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali”, rekao je Kovačević.

Pitanje Krešimira Planinića

Potom su uslijedila pitanja članova Antikorupcijskog vijeća.

“Ako možete to staviti u vremenski okvir. Mislim da bi trebalo barem objasniti okvir ili sukus memoranduma koji spominjete”, rekao je Krešimir Planinić.

Kovačević mu je kazao kako je “sukus da se napravi prespoj od Rafinerije Sisak prema Janafu i da može nafta iz skladišnih kapaciteta Ine ići u naftni tok prema Mađarskoj”.

“Ona je popraćena elementima koji su bili zanimljivi, da će se požuriti obnova dijela naftovoda koja nije napravljena, ali sukus svega je bio kako da ta nafta uđe u naftovodni sustav”, rekao je Kovačević.

Donesen je takav memorandum, neću uopće ulaziti u to je li to koruptivno ili nije

Zatim je pitanje postavila SDP-ova Mirela Ahmetović.

Ono što je važno hrvatskoj javnosti, a na što izbjegava odgovoriti i Plenković i Filipović i bivši ministar Ćorić, po kojoj cijeni se nafta iz Hrvatske izvozi u Mađarsku iz razdoblja otkad je počela do danas?”, upitala je.

“Krenut ćemo od zadnjeg – ne znam. To nitko ne zna osim Ine, po kojoj se cijeni izvozi ta nafta. Mi naplaćujemo transport po toni, nevezano kolika je cijena. Druga stvar, za zaštitu nacionalnih interesa – tu niste u pravu. Janaf je dioničko društvo, satkano od puno dioničara, i ono nije u državnom vlasništvu. Prije svega, skrbite o dioničarima, ali imate priču da je to bio čisti komercijalni ugovor, on bi se sastojao između dva trgovačka objekta, a ovdje se umiješala Vlada. Donesen je takav memorandum, neću uopće ulaziti u to je li to koruptivno ili nije”, uzvratio je Kovačević i dodao kako su njega uvjeravali, što se reverzibilnosti tiče, da je to tehnički nemoguće.

“Ako nafta ide od Omišlja, ne možete je preusmjeravati, morali biste raditi još jednu cijev. Zašto ne? Nije loše u ovakvim situacijama otvoriti Sisak”, rekao je Kovačević.

Ovo su sve pitanja za INA-u

Sljedeće je bilo pitanje saborske zastupnice Dalije Orešković.

“Tko je obavljao ulogu člana Skupštine? Tko je ispred resornog ministarstva eventualno bio nominiran kao član Skupštine? Jesu li o tome prethodile bilo kakve rasprave unutar tijela Janafa, koje su trebale pripremiti analize, troškove i koristi i jesu li o tome bile donesene odluke Uprave ili NO-a? Tko je inicirao sklapanje memoranduma? S obzirom da je memorandum potpisan, rekli ste da je dobar s korporativne strane, a nije dobar za nacionalne interese, imam pitanje – jeste li, ako ste već bili predsjednik Uprave, bili svjesni da se hrvatska nafta visoke kvalitete prodaje po niskoj cijeni, a prodaje po visokoj, jeste li se potrudili napraviti analizu je li financijska šteta za građane u razlici cijene nafte znatno veća od eventualne koristi za Janaf kao jednu od nacionalnih kompanija, zato što je, eto, MOL platio nadogradnju spremnika i cijevi?”, upitala je Orešković.

“Ovo su sve pitanja za Inu. Ina je ta koja prodaje. Ovdje imate stratešku odluku. Cjenovna pitanja su za Inu. Oni su ti koji prodaju tu naftu. Pitanje koje se može ili ne može odgovoriti jest je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne. To je naša tema”, odgovorio je Kovačević.

Ponovno se sukobili Zekanović i Grmoja

Slično kao na početku, opet je zaiskrilo između Hrvoja Zekanovića, koji je zatražio povredu Poslovnika i Grmoje.

“Nećete me se riješiti”, rekao je Zekanović Grmoji.

“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi”, uzvratio mu je Grmoja.

“Bolje bi bilo materi i ćaći da te se riješe”, rekao je Zekanović.

“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješe”, rekao je Grmoja.

“Tvom bi materi i ćaći bilo najbolje da su te se riješili”, vrijeđao je Zekanović.

Uslijedio je nastavak sjednice, a pitanje je Kovačeviću postavio Hrvoje Zekanović.

“Kad biste mogli baciti mobitel sa Savskoga mosta, biste li ga bacili odmah ili malo dalje? Niste rekli da je memorandum dokument koji nije obvezujući. Cijelo vrijeme govorimo o interesantnoj konstrukciji. Govorimo o nečemu, a nismo rekli ništa. Komentirajte mi i ono što je rekao Hrebak, da je od vas dobio poluprijeteću poruku. Zanima me, kako vam je slušati sada kolegicu Orešković, koja vam sada ovdje docira, pravi se svetica, a nedavno vas je molila, uvjetovala, lobirala, radila sve da proda Janafu svoje odvjetničke usluge. Kad ste bili u Slovenskoj, tamo je bio vaš klub, je li tako? Tamo je dolazio i predsjednik Milanović. Jeste li možda s njim neformalno razgovarali o ovim temama?, upitao je Zekanović.

“Vaša pitanja su meni ovako light, nisu nešto. Nisam bacio nikakve mobitele s nikakvog mosta. Ne znam kako bih. Druga stvar koju ste pitali je pitanje torbe. U nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam vozio je moj novac i novac moga partnera. Svašta čitate, ali čitajte i moju obranu, kazao je Kovačević.

Kolegica Orešković najnormalnije traži posao. Nije me molila na nikakvim koljenima, to je bilo nepristojno od mene. Tražila je posao, kao što traže svi odvjetnički uredi. Janaf nije u sustavu javne nabave. Ja sam u prvom naletu, kako vi to sad tendenciozno prikazujete, bio priveden zbog povreda u javnoj nabavi pa je utvrđeno da to nije javna nabava. Što se tiče gospodina predsjednika Zorana Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena i nema nikakve koordinacije s njim”, rekao je Kovačević.

Pitanje Vidović Krišto i Bartulice

“Jeste li bili upoznati s imenovanjem MOL-ovih ljudi od strane hrvatske države?”, upitala je Karolina Vidović Krišto.

“Pitanje upravljanja kompanijama u Hrvatskoj svelo se na to da smo mi u 20-30 godina uništili cijelu industriju. Da me pitate je li Ina trebala biti u hrvatskim rukama ili u nekim drugo, ne mogu reći. Ja sam pobornik toga da je vlasništvo nebitno, a da je važno upravljanje”, rekao je Kovačević.

Bartulica je pitao Kovačevića da detaljno opiše sastanak budući da Ćorić govori druge stvari.

“Ako pažljivo čitate njegovu izjavu, doktor Ćorić nije govorio suprotno od ovog. Nitko Ćoriću nije rekao da zatvori rafineriju”, rekao je Kovačević.

Pitanje Matka Kuzmanića i Vučemilović

“Impresioniran sam dvjema stvarima, to je razina znanja koje posjedujete o sisačkoj rafineriji, o tome što bi se moglo napraviti… Druga stvar je razina vašeg domoljublja i načina na koji čuvate nacionalne interese. Zbog čega, pošto ste jako inteligentna i poslovno sposobna osoba u ovom području, zašto niste javnost upoznali s pritiscima koji su na vas vršeni x godina prije?”, ustvrdio je zastupnik Matko Kuzmanić (Socijaldemokrati).

“Moguće je da sam trebao izići i razmišljao sam oko toga. Možda je trebalo reći, dajem ostavku, skloni se. Moguće da sam tu napravio grešku. A što bi se dogodilo? Ništa se ne bi dogodilo, proces bi dalje išao”, rekao je Kovačević.

Vesna Vučemilović je rekla da rafinerija u Sisku nije izgubljena nego konzervirana. “Ona se još uvijek može pokrenuti, ali ne još dugo”.

“Kad slušam vas i čitam ono što je rekao Ćorić, postavlja se pitanje jeste li vi bili na istom sastanku”, rekla je Vučemilović i dodala da nitko ne bi bio iznenađen da Ćorić sutra bude uhićen.

“Vi morate procijeniti tko govori istinu, ja sam rekao ono što znam”, rekao je Kovačević i dodao da Ćorić i nije komentirao taj sastanak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.