Kutije s potpisnim listama referendumskih inicijativa iz APIS IT-a vraćene u Sabor

Foto: Fah

Nakon što je Vlada prihvatila Izvješće o uvidima u potpise birača koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa “Narod odlučuje” o promjeni izbornog sustava i “Istina o Istanbulskoj” o otkazivanju Istanbulske konvencije, kutije s potpisnim listama su iz tvrtke APIS IT-a, koja je provjeravala potpise, vraćene u Sabor.

Ministarstvo uprave u petak je priopćilo kako je zaključkom Vlade od 2. kolovoza bilo zajedno s MUP-om zaduženo za koordinaciju postupka provjere potpisa, koje su referendumske inicijative predale Hrvatskom saboru.

Ugovor s tvrtkom APIS IT potpisan je 4. rujna te je ugovoren rok od 45 dana za provjeru svih potpisa, koja je započela 6. rujna.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa, utvrđeno je kako referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj valjanih potpisa sukladno zakonskim odredbama, o čemu je objavljeno Izvješće.

Temeljem zaključka Vlade od 17. listopada građanima i predstavnicima inicijativa omogućen uvid u potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima.

Uvidu u nevažeće potpise pristupilo je 20 potpisnika građanskih inicijativa, dok su predstavnici inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” odbili uvid u nevažeće potpise, navode u Ministarstvu uprave.

Podsjetimo, od trenutka kada je GI Narod odlučuje predala zapečaćene kutije s potpisnima knjigama Hrvatskom saboru, javnost nije znala gdje su kutije tri mjeseca i što se s njima događalo. Na ovu anomaliju upozorila je i dr. sc. Davorka Budimir iz Transparency International Hrvatska.

“To je neuobičajen postupak. Mi kao građani propustili smo doznati gdje su tijela vlasti čuvala te kutije tri mjeseca, tko ih je kontrolirao”, kazala je Budimir.

(VIDEO) Dr. sc. Davorka Budimir o GI Narod odlučuje: ‘Od trenutka predaje potpisa ovaj proces je kontaminiran!’

Nije se znalo gdje su kutije niti što se s njima događalo

Na ovu anomaliju sustavno je ukazivala i sama građanska inicijativa Narod odlučuje tijekom cijelog procesa.

Luka Mlinarić, koordinator GI “Narod odlučuje”, objasnio je da je Građanska inicijativa Narod odlučuje 13.6. predala Hrvatskom saboru potpisne knjige za 1. i 2. referendumsko pitanje. “Toj primopredaji koja je trajala oko 4 sata prisustvovalo je 14 predstavnika Sabora i 3 predstavnika GI Narod odlučuje. Svaka kutija koju smo predali Saboru otvorena je, knjige su prebrojane, zabilježen je broj praznih potpisnih knjiga te su potpisne knjige vraćene u kutiju koja je zatvorena i zapečaćena. Rečeno nam je da su kutije nakon toga spremljene u arhiv Hrvatskog sabora”, rekao je Mlinarić.

„U izvješću Ministarstva uprave – u kojem nije naznačen niti datum kad je izvješće pisano, samo mjesec, listopad, stoji za prvo referendumsko pitanje da je u jednoj kutiji, broj 18, pronađeno 10 knjiga manje, te da su u drugim kutijama – broj 2, pronađene 2 knjige ‘viška’, pa onda u kutijama 6, 7, 17 i 19 po jedna knjiga ‘viška’, a za 4 knjige iz kutije 10 se uopće ne zna gdje su. Za drugo referendumsko pitanje u izvješću stoji da su dodane 3 knjige. Ovom brojanju knjiga nisu prisustvovali niti predstavnici GI “Narod odlučuje”, niti članovi Povjerenstva koje je složio ministar Kuščević, rekao je Mlinarić.

Tvrtko Krpina, koordinator GI “Narod odlučuje” zaključio je: “Na putu od Sabora RH do Vlade RH iz zapečaćenih kutija, tvrdi nam ministar Kuščević, nestale su 4 potpisne knjige za 1. referendumsko pitanje, 6 potpisnih knjiga je pronađeno u 5 drugih kutija, a za 2. referendumsko pitanje su ‘dodane’ 3 potpisne knjige su se od nekud pojavile“.

(VIDEO, FOTO) GI Narod odlučuje: ‘Od Sabora do Vlade iz zapečaćenih kutija nestale potpisne knjige’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.