Leaković osuđuje napade na članove sindikata u SDP-u

Foto: fah

Sindikalna povjerenica Novog sindikata zaposlenih u SDP-u, Karolina Leaković, priopćila je u subotu da članovi tog sindikata očekuju zatraženi razgovor s poslodavcem te je osudila, kako kaže, zastrašivanje i napade na članove sindikata u toj stranci, koji se provode na društvenim mrežama i u nekim medijima.

“Svjesni smo da je cilj takvih napada spriječiti da se naše kolegice i kolege priključe sindikatu, što je jedno od njihovih temeljnih prava”, navodi u priopćenju sindikalna povjerenica u SDP-u Leaković.

Ocjenjuje kako je riječ “o već viđenom pokušaju medijskog discipliniranja članova i politike SDP-a u uske koordinate određene politikom radikalne štednje za radnike, umirovljenike i nezaposlene, a poreznim olakšicama i ponudama privatizacije zajedničkih dobara za one imućnije”.

Kaže kako se članovi sindikata u SDP-u bore za svoja radnička prava, a ne za karijere te žele vjerovati kako smjena sindikalne povjerenice s funkcije tajnice za međunarodne odnose SDP-a nije povezana s njenim sindikalnim angažmanom.

“Kada se mora štedjeti, želimo biti sigurni da se štedi na višemilijunskim iznosima za predizborne reklame i inozemne konzultante, prije nego se posegne u džep radnika i njihovih obitelji. Ne može se uštedjeti mnogo na malim stavkama. Plaće i doprinosi za radnike SDP-a 2015. godine u su iznosili 13,6 posto ukupnih rashoda, ili pak nešto manje od rashoda za usluge telefona, pošte i prijevoza te uredskog materijala”, ističe, uz ostalo, sindikalna povjerenica u SDP-u Leaković.

Dodaje kako  Prema Zakonu o radu (čl. 150) zaposleni u SDP-u imaju pravo na savjetovanje s poslodavcem o pravilniku o radu, politici zapošljavanja i otkaza, promjenama u organizaciji i načinu rada itd i mogu doprinijeti da te odluke budu kvalitetnije, “na dobrobit uspješne provedbe politike SDP-a, a ne na štetu radnika u fotokopiraonici, vozača, stručnih suradnika na županijskom terenu, kao i onih zaduženih za komunikaciju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina