Lovrić Merzel najmanje mjesec dana u istražnom zatvoru

SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Odvjetnik županice Berislav Živković rekao je da su kao svjedoci predloženi brojni zaposlenici Sisačko-moslavačke županije, pa bi zbog velikog broja svjedoka jednomjesečni istražni zatvor mogao biti produljen.

Uskokova tužiteljica Tamara Laptoš rekla je da tijekom istrage protiv Lovrić Merzel treba ispitati stotinjak svjedoka.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić također je dvojici suosumnjičenika, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak Silviju Kobešćaku i Bernardu Popecu, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, odredila mjesec dana zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Popecu je ipak prihvaćeno jamstvo, za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Uskok je danas donio rješenje o proširenju istrage protiv Merzel u kojem je popisao njezine navodne zlouporabe.

Na teret joj se stavlja da je od lipnja 2009. članovima Savjeta županice neosnovano isplaćivala mjesečne naknade od 5000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu.

Time je, sumnja Uskok, proračun Županije oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Tereti je se i da je od veljače 2012. do srpnja 2013. na traženje Popeca i njegove tvrtke po znatno većoj cijeni kupila neadekvatnu nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog liječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak.

Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna, županica je s vlasnikom tvrtke sklopila 30. svibnja 2012., pri čemu je tvrtki pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

Županicu se tereti i da je od rujna 2010. do rujna 2013. Kobešćaku omogućila stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora.

Odbijeno društvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200.000 kuna.

Uskok tereti Lovrić Merzel i da je županijski proračun oštetila za 35.000 kuna jer joj je Županija po njezinom nalogu od ožujka 2010. do kraja 2013. plaćala privatne ručkove, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe.

Osim toga, sumnja se da je županica od 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za hranu, piće i gorivo, čime je sebi pribavila korist od najmanje 136.000 kuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr