Okučani: Ostojićev Hitni Tim2 proglasio čovjeka mrtvim i ostavili ga, pa je zato stvarno umro?!

Živog pacijenta novogradiška je Hitna proglasila mrtvog i otišla, no čovjek je još bio živ i da su mu na vrijeme pomogli, možda bi i danas bio živ, prenosi radiong.hr i dodaje da je ravnateljica brodsko-posavske Hitne zapovjedila provođenje interne, a po potrebi i eksterne istrage o slučaju. Ministar zdravlja Rajko Ostojić višekratno javno je podržao svoje reformske “Timove 2” Hitne pomoći, u kojima nema liječnika, a takav tim Hitne utvrdio je za živog čovjeka da je umro.

U nedjelju 30. ožujka, oko 17 sati, tzv. ‘Tim 2’ Hitne medicinske pomoći iz Okučana, kojeg su činili medicinski tehničari, tek uposlena A.M. i dugogodišnji djelatnik Damir Kiseljak, od svog dispečera dobio je nalog neka iziđu na intervenciju, jer je 56-godišnjem pacijentu Subanoviću, iz Trnakovca kod Okučana, bila potrebna hitna pomoć.

Budući da su, prema navodima svjedoka, pripadnici ‘Tima 2’ osobno poznavali pacijenta kao čovjeka sklona alkoholu i neurednu životu, bez ozbiljnijeg pregleda, konstatirali su kako je mrtav, pozvali mrtvozornika i napustili mjesto događaja, prenosi radiong.hr.

Sat i pol kasnije, pregledavši ‘mrtvaca’, mrtvozornik – doktorica Vesna Mesić, utvrdila je kako čovjek nije mrtav. Zapovjedila je obustavu procesa kojeg je započeo pogrebnik Milan Amić, i pozvala Hitnu medicinske pomoć. Budući da se približavala smjena osoblja na Hitnoj, a svjesni činjenice da su pogriješili, na mjesto događaja nisu se vratili Mandić i Kiseljak, nego su došli njihove kolege Dražen Volf i Mijo Brkić.

Nova ekipa medicinskih tehničara odvezla je Subanovića u novogradišku bolnicu gdje mu je ukazana pomoć a potom je upućen u odjel intenzivne njege (šok sobu) gdje je živio još dva dana.

Subanović je umro jučer.

Neslužbeno, utvrđeno je – bez obzira na cirozu jetre i neuredan način života pacijenta – da je pravovremeno ukazana mu pomoć, a ne konstatirana smrt, čovjeku je život mogao biti spašen.

Izgleda, novogradiško područje nema problema samo s hospitaliziranim pacijentima, nego i s onima koji bi tek hospitalizirani trebali biti.

Mada, navodno, ovo nije prvi slučaj nemarnim tehničarima, u cijeloj nesreći ima i jedna pozitivna vijest koju rado objavljujemo. Naime, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Jelena Adrović, nije dopustila zataškavanje slučaja ‘u kući’, nego je zapovjedila provođenje interne, a po potrebi i eksterne istrage o slučaju.

Za očekivati je da će, na vrijeme i o svemu, izvijestiti javnost kako bi blagovremeno spriječila nanošenje štete cijeloj ustanovi, zbog propusta pojedinaca, što pak nije slučaj sa Sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Josip Benčević koji kobne propuste svojih liječnika uporno pokušava zataškati, prenosi radiong.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: radiong.hr
Photo: narod.hr