Milanovićev predomišljaj: Predsjedništvo SDP-a o Merzel Lovrić i Sabi odlučivat će u srijedu

Foto: narod.hr

Zajedničku izbornu listu SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a za predstojeće izbore za Europski parlament Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) danas su predali čelnici Kukuriku koalicije, a premijer Zoran Milanović je najavio kako će o županici Marini Lovrić Merzel i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi odlučivati na sjednici Predsjedništva stranke u srijedu. Prije samo 24 sata premijer je imao drukčije tumačenje i rekao da ih ne može smijeniti te da jedino mogu sami dati ostavku.

„Odlučit ćemo u skladu sa statutom stranke koji možemo tumačiti na ovaj ili onaj način“, rekao je Milanović novinarima nakon predaje lista DIP-u.

Ocijenio da afere škode stranci kao što su – uhićenje županice Marine Lovrić Merzel i optužnice protiv gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

„Mi smo tu u odnosu na DORH u velikom hendikepu i mi puno stvari ne znamo“, istaknuo je Milanović te dodao „poštuje svačiji rad – rad USKOK-a i DORH-a, ali poklonit će se odluci suda“.

„Sve ovo skupa nema veze sa SDP-om pod pretpostavkom da je to utemeljeno, ali ima veze s povjerenjem građana“, ocijenio je te dodao kako postoje sistemske organizacije koje sistemski izvlače novac od građana.

„Postoje organizacije čiji članovi, ovo govorim hipotetski, mogu pogriješiti, ali to nije isto“, zaključio je premijer.

Na pitanja hoće li u srijedu na Predsjedništvu biti kakvih sankcija protiv županice Lovrić Merzel, premijer je objasnio da će razgovarati o tome, kao i u vezi vukovarskih slučajeva.

„Odlučit ćemo u skladu sa statutom stranke koji možemo tumačiti na ovaj ili onaj način“, istaknuo je te dodao da „od političke odgovornosti ne može bježati“.

Premijer Milanović komentirao je malu izlaznost na prošlim europskim izborima ističući kako na predstojećima očekuje malo veći odaziv.

„Naš zadatak je i zadatak sviju nas da ih uvjerimo da je ovaj put osobno – da biraju ljude, ljude koji će se zalagati za niz pitanja koje katkad i život znače te da se i dalje glavne odluke donose u Hrvatskoj i da ćemo se za to zalagati politički“, naglasio je.

Premijer Milanović ponovio je da su pronašli rješenje za privremeno zapošljavanje mladih kroz novac iz europskih fondova te iz Nacionalnog fonda i sredstava likvidnosti.

„Sva buka je bila nepoštena, radi se o mjeri koju smo osmislili i koju smo provodili, protiv koje su sadašnji kritičari bili tada“, pojasnio je Milanović te dodao kako se neće izgubiti ništa.

„Ovo je mjera i za postojeće mlade koji već rade, ali i za ovih novih 5000 koji će najkasnije do ljeta biti u programu“, istaknuo je premijer.

Na upite zašto ovi fondovi nisu prije bili iskorišteni, premijer je objasnio da je to kompliciran sustav.

„Zato što neke države uspijevaju jer su našle način“, ocijenio je te dodao da neke države izvlače 20 posto , a neke 80 posto.

Pusić: Mi smo za jednakost plaća muškaraca i žena

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je da je veoma važno poručiti građanima da ovi izbori za Europski parlament odlučuju o ljudima koji će tamo odlučivati o 50 posto pravila po kojima mi živimo.

Objasnila je da je nedavno Europski parlament odlučivao o jednakosti plaća muškaraca i žena i samo da su svih hrvatski zastupnici glasali za jednakost, Europski parlament bi donio tu odluku.

„Ovako je Europski parlament s malom većinom, ali ipak donio odluku protiv jednakosti plaća muškaraca i žena“, istaknula je Pusić te dodala kako su oni za takvu jednakost.

Miletić: Istra se dokazala da zna koristiti sredstva europskih fondova

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je da je se Istra pokazala u proteklim godinama kao europski orijentirana

„Istra se dokazala da zna koristiti sredstva europskih fondova za bolji standard života naših građana, to nam mora biti jedan od glavnih ciljeva“, zaključio je Miletić.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo je jučer da je Željko Sabo biran na “najvišoj razini organizacije” koja je Konvencija SDP-a čime je u nemogućnosti da ga kao člana predsjedništva politički suspendira te da teoretski osoba može jedino odstupiti sama, a za uhićenu Merzel rekao je da je još puno stvari nepoznato. No, Aleksandra Kolarić, koju je Milanović isključio iz stranke zbog “verbalnog delikta” upozorila je da je predsjednik SDP-a po statutu mogao predložiti glavnom odboru  isključenje Sabe i Merzel iz stranke, ako smatra da su naštetili SDP-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: