Lovrinović: Vlada je dobila ultimatum iz Bruxellesa zbog Pelješkog mosta!; Što odgovara Vlada?

Pelješki most Dubrovnik, 24.9.2015. - Voditelj izrade Studije utjecaja na okoliš mosta kopno – Pelješac Stjepan Kralj rekao je u èetvrtak u Dubrovniku kako je u njoj glavni zakljuèak da je takav zahvat prihvatljiv za prostor i okoliš te kako nema bitnih utjecaja zbog kojih realizacija Pelješkoga mosta ne bi bila moguæa. foto HINA / Nikša MILETIÆ / mm

Nakon što je saborski zastupnik Ivan Lovrinović ustvrdio da je zbog Pelješkog mosta Vladi stigao ultimatum oglasili su se iz Banskih dvora.

“Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje”, poručio je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te zatražio da se o svemu očituje premijer Andrej Plenković.

Tražio je od premijera da ‘javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti’ odgovori je li'”ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca’ EK tražila od Hrvatske rješevanje pitanja granice na moru sa BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan uz sporazum o granici na moru između dviju država, odnosno je li EK prije odobravanja financiranja tražila od Vlade jamstvo da je postignut sporazum s BiH glede Pelješkog mosta i je li to bio njihov uvjet?

Ako je to točno, hoće li naši partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Hrvatska most gradi na svom teritoriju, da su sve zakonske i projektne pretpostavke ostvarene’.

Korespondencija između Komisije i Vlade je stalna, pojašnjavaju iz Banskih dvora za tportal, no zapreke za gradnju mosta, dodaju, nema. U izjavi za tportal u Vladi podsjećaju da je EU već odobrio novac za sufinanciranje Pelješkog mosta. ‘Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju’, navode.

‘Gospodin Lovrinović o tome očito ne zna ništa. Podsjećamo da je novac odobren i da je odobreno financiranje od 357 milijuna eura za gradnju mosta. Hrvatske ceste su nedavno odabrale izvođača, a otvorena bilateralna pitanja, pa tako i s BiH, Hrvatska će rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa’, poručuju iz Vlade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal