Mađarska manjina u Hrvatskoj važna je za mađarsku vladu

Foto: fah

Očuvanje zajednice Mađara u Hrvatskoj važan je cilj mađarske vlade, rekao je u ponedjeljak Arpad Janos Potapi, državni tajnik za mađarske zajednice u dijaspori govoreći na konferenciji za novinare o parlamentarnim izborima održanima u rujnu u susjednoj Hrvatskoj.

U ukupnoj mađarskoj zajednici u inozemstvu upravo manjina u Hrvatskoj jedna je od onih koje se najbrže smanjuju, rekao je Potapi.

Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 14.000 državljana mađarske nacionalnosti.

Na parlamentarnim izborima 11. rujna predstavnik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj (DZMH) osigurao je jedno od osam mjesta u Saboru namijenjenih nacionalnim manjinama.

Robert Jankovics, izvršni predsjednik DZMH-a rekao je na konferenciji za novinare da iako se mađarska zajednica u Hrvatskoj smanjuje, broj birača kontinuirano raste. Tako je na izborima u rujnu glasao rekordan broj mađarskih birača, dvostruko više od druge najveće nacionalne manjine.

Međutim, dosadašnji saborski zastupnik, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Šandor Juhas, podnio je prijavu protiv Jankovicsa tvrdeći da je kupovinom glasova pobijedio u utrci za Sabor tako što je umjetno povećao broj pripadnika mađarske manjine nudeći stanovnicima da “prijeđu” na mađarsku nacionalnost za 200 do 300 kuna.

Jankovics je optužbe odbacio rekavši da je njegova pobjeda čista kao suza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h