Manji prinos mladog krumpira, ali bolja otkupna cijena

Foto: snimka zaslona

Mladi krumpir proizvodi se uglavnom na istočnom dijelu Neretvanske doline. Ove godine očekuje se nešto manji urod, a razlog je promjena sorte. Otkupna cijena kod različitih otkupljivača kreće se od 3 kune i 60 lipa do četiri kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općini Zažablje humusno je tlo koje je pogodno za korijenasto – gomoljaste kulture kao što je krumpir. U tijeku je njegovo vađenje i plasiranje na tržište.

– Ono što je obilježje ove sezone je da su nešto manji urodi, ali da su nešto bolje cijene, za razliku od prošle godine kad smo imali izvrsne urode, ali smo imali jako nisku cijenu, rekao je agronom Robert Doko.

Zasađeno je 30-ak hektara, a planirani urod je nekih 500-700 tona, što je manje od prijašnjih godina. Proizvođači to pripisuju novoj sorti jer prijašnja, koja je bila uspješna, ove godine iz Nizozemske nije isporučena.

– Ovdje smo posadili sortu ”Nubila” i ”Pradu”. Išli smo na dvije sorte, obje su nam nepoznate, pa da ako neka podbaci izvuče druga, da ne padnemo do kraja. Sorte su nepoznate na našem području pa nismo znali kakav će biti prinos, objasnio je Jozo Galov iz Badžula, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim novih sorti znatan utjecaj imali su i nešto lošiji vremenski uvjeti, no cijena je, kažu proizvođači, ove godine – dobra.

– Lani nam je bila cijena upitna, dosta niska za prilike i za vrijeme i za troškove koji se ulažu u to. Ove godine su poskupjeli troškovi, ali čujemo da je četiri kune otkupna cijena s kojom sam ako zadovoljan, u odnosu na lanjsku kada mi nije bilo niti dvije kune prosjek po kilogramu, rekao je Galov.

Berba odnosno vađenje odvija se po narudžbi otkupljivača, početkom dana dok sunce još nije jako, a sudjeluju svi, obitelj, rodbina i prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Treba dosta ljudi jer sve ručno radimo, istaknula je Maša Ostojić iz Mliništa.

– Evo danas vadimo dvije palete, to je nekih 130 drvenih gajbi, naveo je Mato Ostojić iz Mliništa.

Već dan nakon berbe, domaći mladi krumpir je na policama tržišta, prepoznatljiv po svježem plodu tanke korice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.