General Mareković o pozivima da se haškim osuđenicima oduzmu odlikovanja

Foto: narod.hr

Predsjednik Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja umirovljeni general Marijan Mareković rekao je u utorak kako Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja radi na temelju zakona kojim su propisane sve procedure te će na temelju toga donijeti svoju odluku o oduzimanju odlikovanja haškim osuđenicima.

“Povjerenstvo uvijek radi na temelju zakona, a točno je zakonom propisano koji su to koraci i kako se to pokreće”, rekao je Mareković Hini upitan o pozivima da se haškim osuđenicima oduzmu odlikovanja.

Dodao je i da je pri tome procedura ista kao i kod zahtjeva za dodjelom odličja.

Mareković je rekao i da će Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja koje postoji pri Uredu predsjednice RH, kada dobije zahtjev, donijeti svoju odluku.

Na sve češće pozive da se haškim osuđenicima oduzmu odlikovanja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović u utorak je u Bjelovaru odgovorila da su “ti ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije” i da im ona ta odličja neće oduzimati. “Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je.

Zakon o odlikovanjima i priznanjima u članku 36. kaže da će Predsjednik Republike na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Članak 37. razrađuje da inicijativu za oduzimanje odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske mogu podnijeti i tijela i osobe iz članka 28. Zakona, a to su: Sabor, Vlada, diplomatska, konzularna i druga predstavništva RH u inozemstvu, ministarstva i druga tijela državne vlasti, političke stranke, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, a posredstvom nekog od nabrojanih tijela ili osoba inicijativu mogu podnijeti i građani Republike Hrvatske.

U Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima navode se potanje odredbe u svezi s postupkom i razlozima za oduzimanje odlikovanja. Tamo u članku 16. izrijekom stoji da će Državno povjereništvo za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja. Državno povjerenstvo čine Povjerenstvo za civilna odlikovanja i priznanja na čijem je čelu akademik Zvonko Kusić, te Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja čiji je predsjednik umirovljeni general Marijan Mareković.

Zahtjevi za oduzimanjem vojnih odlikovanja i činova pojavili su se nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda zbog zločina nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993.-94. potvrdilo presude predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću (25 godina zatvora), ministru obrane Bruni Stojiću (20 godina), dvojici načelnika stožera HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću (20 godina), zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću (16 godina) i predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću (10 godina).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em